Събота, 27 Апр 2024
           
Политика

Петков за ултиматума на Борисов: Това е някакъв тип егоизъм

   
Петков за ултиматума на Борисов: Това е някакъв тип егоизъм

„Това е някакъв тип егоизъм. Ако някой ни поставя условие, ние не се навеждаме”. Това заяви Кирил Петков в отговор на ултиматума, поставен от Бойко Борисов. Той заяви по-рано днес, че или външно министерство остава на ГЕРБ или ще има избори 2 в 1, пише NOVA.

„Ние даваме възможността да имат най-високия пост в държавата, това е премиерът. Той отговаря за всички министерства", каза Петков. „Имам чувството, че напоследък се говори за премиер все едно е малка позиция. Това е най-голямата позиция в държавата, но и навън. Когато се взимат решения например в Европа, премиерът се среща с другите премиери и се взимат реалните ключови решения. ГЕРБ получават в тази ротация, както сме обещали, най-високия пост в държавата. Излазът на държавата минава през този премиер", заяви той. 

„За да има баланс в тази чувствителна структура, която управляваме, трябва да има и втори гарант, и втори глас, към външния свят. Това е министърът на външните работи. За да има този баланс, трябва да вървим в тази конфигурация”, допълни Петков.

Той смята, че няма причина да се вкарва нов човек в кабинета.

„Имаме работещ екип – Мария Габриел и акад. Денков. Защо трябва да се вкарва още един човек, незапознат с тяхната програма и работа”, попита Петков. „Предлагаме Габриел да вземе поста на министър-председател, което е достатъчно за един човек”.

„Никога няма да се съгласим, ако някой просто ни кара да направим нещо. Ако влезем в дискусия и те осъзнаят, че при следващата ротация Денков и Габриел ще се сменят огледално. И така на всеки 9 месеца. Ако някой ни заплашва с избори, не се плашим”, каза Петков.  „Призовавам за нормален диалог”, допълни той.

Запитан за ситуацията в СОС, Петков коментира, че според него се сформира мнозинство между ГЕРБ, БСП и ИТН. „Няма проблем, да си кажат, че стават мнозинство и ще атакуват кмета, защото не могат да понесат, че са загубили София. Когато ГЕРБ, БСП и ИТН сглобят това мнозинство, трябва да носят и отговорността”, каза Петков.