Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

100 лв. глоба за разходка на куче без повод в парка

   
100 лв. глоба за разходка на куче без повод в парка

100 лева е първоначалната глоба за разходка на куче без повод или за неносене на паспорта на домашния любимец, напомнят от Столичен инспекторат. При повторно нарушение глобата се увеличава.

Домашните любимци могат да се пускат свободно само с специалните площадки за разходка на кучета, напомнят още от инспектората. Проверките по парковете продължават.

Всеки собственик на четириного е длъжен да държи кучето си на каишка по време на разходка, да носи паспорта му, а животното да има поставен микрочип и актуална ваксина против бяс и да е регистрирано в районната администрация.

Намордникът е задължителен само за кучетата, които да доказано агресивни.

"За миналата година сме проверили над 2900 собственика на домашни любимци, от които 200 са с нарушения - водене без повод или паспорт или ухапвания на друго животни или човек. Нашите ежедневни проверки показват, че с всяка година собствениците на кучета се научиха да спазват правилата - носят снимки на паспорта, имат микрочип и ваксина против бяс. Най-честите нарушения са, че ги водят без повод", казва пред БНТ д-р Божидара Гинчева, началник сектор в Столичен инспекторат.