Неделя, 28 Апр 2024
           
Политика

Николай Дренчев остава в парламента като независим депутат

   
Николай Дренчев остава в парламента като независим депутат

Николай Дренчев, бивш народен представител от "Възраждане", остава в парламента като независим депутат. Това обяви той на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Ловеч. Дренчев, заедно с Иво Русчев и Александър Арангелов бяха изключени от парламентарната група на "Възраждане" миналия петък заради скандала в Столичния общински съвет (СОС). Тогава групата на "Възраждане" в СОС се разпадна, след като няколко съветници подкрепиха избора на излъчения от ПП-ДБ председател Цветомир Петров. 

Миналия петък Дренчев заяви пред журналисти в Народното събрание, че ако напусне парламента, то работата там няма да му липсва.

"Мисля за този вариант, но не мога да го направя в рамките на няколко минути. Чувствам се изморен", коментира той. 

По думите на Дренчев Русчев и Арангелов също ще останат като независими депутати в парламента.

"Решението ми да остана в парламента беше повлияно най-вече от огромната подкрепа, която получих от много хора", каза депутатът.

Дренчев сподели, че се надява в близко бъдеще да стане ясно какво точно е станало в Столичния общински съвет и чрез думите и чрез делата си да докаже, че не е бил купен и не се е излъгал в доверието на тези общински съветници, които е предложил да влязат на избираеми места в листата на "Възраждане" в София.

Лидерът на партията Костадин Костадинов обвини Дренчев, Русчев и Арангелов, че са отговорни за номинацията на общинските съветници-отцепници.

"Аз не съм взел никакви пари. Не познавам нито един човек, който да е взел каквито и да е било пари", каза миналата седмица Дренчев във връзка с думите на Костадинов, че "още четири човека са избрали финансови стимули".

Дренчев обясни, че общинските съветници, поне на теория, няма как да са изключени от "Възраждане", защото процедурата по устав не е такава. Той уточни, че още не е изключен, а за да бъде, трябва да се свика конгрес.

"Разбира се, ако подам жалба в съда, всички тези действия, които са предприети или които даже не са предприети, а просто е казано, че ще се предприемат спрямо мен и общинските съветници, ще бъдат заличени от съда, но това е безсмислена процедура",  заяви независимият депутат.

Той добави още, че няма да подават молби за напускане, а ще очакват да бъдат изключени, което ще стане в някакъв период от време.

Николай Дренчев каза още, че неговият брат Димо Дренчев, който също и народен представител от "Възраждане", няма да напуска партията и парламента, но не изключва върху него да се окаже натиск и да бъде принуден да го направи.