Събота, 27 Апр 2024
           
Коментари

Сарафов: 2-ма прокурори от СГП са получили заплахи заради Мартин Божанов-Нотариуса

   
Сарафов: 2-ма прокурори от СГП са получили заплахи заради Мартин Божанов-Нотариуса
  БНТ

Двама прокурори от Софийската градска прокуратура (СГП) са получили заплахи за живота си в неделя. Единият е бил на разходка със семейството си и връщайки се към дома си, видял, че пощенската му кутия е отворена, а вътре имало патрон. Вторият прокурор е намерил пред дома си кръст от клони, пише Дневник.

Това съобщи изпълняващият функциите Борислав Сарафов по време на изслушването си пред съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) във връзка с контактите на Мартин Божанов-Нотаруса, данните за неговите връзки и контакти с магистрати, както и за влиянито му в съдебната система, за частния му клуб, както и за разследванията, които прокуратурата е провеждала или е отказвала да провежда срещу него.

На заседанието присъстват и предстои да бъдат изслушани и журналистът Николай Стайков от Антикорупционния фонд, както и съдия Владислава Цариградска, която също твърди, че е била заплашвана от Нотариуса.

"Това е една конкретна заплаха, предупреждение към двамата прокурори да внимават вероятно в работата, да не бъдат активни. Тези случаи не може да ги извадим от контекста на ситуацията, разследвайки дейността на Мартин Божанов", заяви Сарафов.

Сарафов посочи, че днес ще изпрати докладите за заплахите на министъра на правосъдието с молба да бъде назначена охрана на двамата прокурори.Министърът на правосъдието Атанас Славов, който също присъства на заседанието, пое ангажимент да бъдат предприети мерки и призова при такива случаи да се осъществи незабавна връзка с министерството, за да може Главна дирекция "Охрана" да бъде активирана и да осигури защита.

"Аз не съм запознат с обстоятелствата и фактите в рамките на досъдебното производство. Аз не разполагам и с възможности да влияя и да проверявам хода на делото заради промените в Конституцията. Ако е необходимо, резултатите от ревизията ще бъдат предоставени на ВСС. Ако се установят обстоятелства, които биха могли да бъдат предмет на разследване, те ще бъдат изпратени на компетентната прокуратура. Прави се ревизия на всички прекратени дела и проверка на отказите по сигнали срещу него, както и проверка на Софийската районна прокуратура", посочи Борислав Сарафов.

Той каза, че към настоящия момент не разполагал с конкретна, проверена и достоветна информация за обвързаност на магистрати с Мартин Божанов-Нотариуса, нито за това дали магистрати са членували в частния му SS клуб.

"Не е моментът сега да провеждаме лов на вещици", коментира още Сарафов.