Събота, 27 Апр 2024
           
Бизнес

Как български телеком изпревари европейските мобилни оператори

   
Как български телеком изпревари европейските мобилни оператори
  Yettel

В началото на тази година независимата международна организация Top Employers Institute обяви тазгодишните компании, сертифицирани с Top Employer. Резултат от 6-месечен задълбочен одит на HR политиките в една компания, сертификатът е важно признание за това колко добър работодател е една компания.

Тази година общо 60 мобилни оператора в Европа бяха сертифицирани с Top Employer. Само един от тях обаче е български и това е Yettel. Още в края на 2023 г. телекомът обяви, че е получил световния сертификат, като и до днес продължава да бъде единственият представител на българската телеком индустрия в престижната класация.

По-впечатляващо обаче е, че според данните на Top Employers Institute, в десет области компанията постига резултат, който е над средното за телеком бранша в Европа.

Резултатите

Сред категориите, в които Yettel се представя по-добре от останалите телекоми в Европа, са стратегия за хората в съответствие с бизнес стратегията, работна среда, работодателска марка, ангажиране на служителите с устойчивото развитие и др. Най-голяма преднина компанията отбелязва в областта "Многообразие, равенство и приобщаване". В нея телекомът постига резултат от 90,74%, което е със 17% над средното за сектора в Европа. Значителна е разликата спрямо средното за телеком бранша в Европа и в категориите мисия и ценности и благополучие на служителите. При първата Yettel постига резултат от 100% - с 14% над средното за бранша, а при втората - 81,49%, което е с 10,28% над средното за сектора.

Какви програми и практики обаче стоят зад тези резулати?

Програмите

Ако започнем с многообразието, това е една от ключовите за Yettel теми, залегнали в стратегията на компанията за устойчиво развитие. Най-емблематична тук е програмата "Рамо до рамо", която подпомага професионалното развитие и социална интеграция на хората с различни възможности. Това е и една от програмите, които ще бъдат представени в онлайн библиотеката на Top Employers Institute с иновативни и добри практики от цял свят.

Компанията активно работи и в посока увеличаване броя на жените на технологични позиции. За целта си партнира с различни STEM (Science Technology Engineering and Mathematics) училища и университети. Подкрепя и инициативите на Технологичното училище "Електронни системи" (ТУЕС). Само в рамките на партньорствата с ТУЕС и участието на различни хакатони и събития, през 2023 г. операторът е достигнал до над 230 участници и млади хора чрез менторство и споделяне на практичен опит.

Yettel фокусира усилията си и в още две посоки - възможностите за обучение и развитие и грижата за благосъстоянието на своите служители. В областта на първата провежда различни програми, с които развива своите екипи, отчитайки и конкретните нужди на бизнеса. Такива са образователната програма Edugrants, която ежегодно отпуска грантове за експертни курсове и международни професионални квалификации на служителите, както и менторската програма "Ментор до теб". Тя стартира миналата година, като до момента е събрала общо 30 души - ментори и ментита. Към тях се добавят и ежегодната академия "Пътят към лидерството" за нови мениджъри и лидери на екипи, както и редица специализирани обучения за хората в магазинна мрежа и кол център.

По отношение на цялостната wellbeing политика компанията си поставя за цел да подкрепя служителите си във всеки етап от техния живот, като фокусира усилията си върху физическото и психично здраве, финансовото благополучие, социалните контакти и здравословната работна среда. Пакет консултации с корпоративен психолог, отворени сесии с финансов консултант, различни спортни инициативи, в които всеки може да участва, са част от възможностите, с които телекомът се грижи за баланса работа - личен живот на своите служители.

По-важното признание

Много по-ценно обаче е, че международната и независима оценка на Top Employers Institute се потвърждава и от самите служители. Всеки месец Yettel провежда вътрешно проучване, чиято цел е да измерва ключови показатели като ангажираност, удовлетвореност и други.

Според годишните резултати за 2023 г. индексът за ангажираност и удовлетвореност с работната среда се равнява на 88 от общо 100 пункта - резултат, който е над средния за пазара. Едновременно с това 93% от участвалите попадат в най-желаната за всеки работодател категория служители - "щастливи и ангажирани".