Неделя, 28 Апр 2024
           
Политика

Инспекторатът поощрява съвестни съдии

   
Инспекторатът поощрява съвестни съдии
  BGNES

Четиринадесет съдии от Софийски районен съд и съдия от Софийски градски съд да бъдат предложени за поощрение с отличие - "служебна благодарност и грамота" и парична награда в размер на основното им месечно възнаграждение. Това предложи инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщиха от институцията.

Решението е взето на база на констатираните положителни резултати. Сред критериите са висок професионализъм, образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества, установени от Инспектората към ВСС при извършената комплексна планова проверка на Софийски районен съд. Инспекцията се е провела през периода от 01.01.2021 г. до 31.12.2022 г. по граждански дела.

Наградени бяха съдиите Темислав Димитров, Зорница Езекиева, София Икономова, Елена Донкова, Ели Анастасова, Димитър Демирев, Васил Александров, Петър Савчев, Боряна Шомова - Ставру, Елена Динева - Илиева, Неделина Симова - Митова, Никола Кънчев, Цветомир Минчев, Валерия Диева и Стефан Шекерджийски - съдия в Софийски градски съд.

Въз основа на констатираните резултати, на проведеното на 13 февруари тази година заседание, Инспекторатът към ВСС реши да предложи на председателя на СГС - съдия Алексей Трифонов да внесе предложения до съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, за поощрение на петнадесетте съдии с отличие - "служебна благодарност и грамота" и парична награда в размер на основното им месечно възнаграждение.

От Инспектората уточняват, че добрата работа на магистратите е израз на висок професионализъм, който допринася за повишаване на общественото доверие в съдебната система и отличаването им е стимул за постигане на още по-високи резултати при изпълнение на служебните задължения.