Четвъртък, 02 Май 2024
           
Политика

Министерският съвет и „Прозрачност без граници“ ще борят заедно корупцията

   
Министерският съвет и „Прозрачност без граници“ ще борят заедно корупцията

Одобрен е Меморандум за сътрудничество между Министерския съвет на Република България и Сдружение "Асоциация Прозрачност без граници".

Документът е изготвен в израз на желанието на страните за полагане на общи усилия в превенцията и противодействието на корупцията и развитие на доброто управление и предлага рамките, в които това да бъде извършвано.

На базата на предвиденото в Меморандума страните ще имат възможност да трансферират ноу-хау във въвеждането на практически инструменти за добро управление, включително и тези разработени в рамките на ОИСР. Такива могат да бъдат международно признати стандарти в областта на доброто управление, разработените в рамките на ОИСР насоки, системи за оценка на качеството на управлението, механизми за прозрачност при работата с обществени ресурси.

Наред с това правителството ще оказва съдействие в разработването и въвеждането на мерки от правен и икономически характер, които да насърчават и подпомагат субектите в публичния и частния сектор при въвеждането на мерки по приоритета "Политика за участието на държавата в публичните предприятия" през призмата на изискванията за добро управление и интегритет.

Процесът на взаимодействие допълнително ще спомогне за предприемането на практически стъпки и своевременната информация за европейските и глобални процеси, уточняват от МС.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати