Четвъртък, 09 Май 2024
           
Политика

ГЕРБ и БСП искат оставката на Областния управител на София

   
ГЕРБ и БСП искат оставката на Областния управител на София
  BGNES

Социалистите и ГЕРБ в Столичния общински съвет искат оставката на областния управител Вяра Тодева, заради решението и да оспори избора на зам.-председатели на СОС и разпределението на комисиите между групите в Общинския съвет.

Съветниците от МК "БСП за България" искат оставката на областния управител Вяра Тодева за саботаж на работата на СОС

Почти едновременно с оповестяване на решението на Областния управител Общинските съветници от групата на МК "БСП за България" поискаха нейната оставка - заради саботаж на работата на СОС.

В своята позиция съветниците от групата на социалистите посочват, че по закон решенията, взети от Столичния общински съвет за избор на председатели, заместник-председатели и състав на комисиите към СОС са необжалваеми. Социалистите посочват и че действията на Вяра Тодева са рецидив, като тя вече е допуснала незаконното нарязване на Паметника на съветската армия. Така извеждат теза за политическо поръчение и саботаж срещу града и гражданите на София.

Според "БСП за България" колегите им от ПП/ДБ/СС се стремят в следващите дни да се опитат да договарят с ГЕРБ постове и умишлено възпрепятстват работата на общинските съветници. Не само с обжалването на избора се възпрепятства приемането на бюджета на София, но и исканата от БСП проверка на финансово-икономическото състояние на общината след управлението на ГЕРБ.

Смяната на областната управителка на София Вяра Тодева поискаха и общинарите от ГЕРБ. На пресконференция те обявиха, че очакват националното ръководство на ГЕРБ да уреди въпроса при предстоящата ротация.

И според ГЕРБ решението на Тодева е политическа поръчка и тя действала като политически активист на ПП. По думите на кандидата на ГЕРБ за кмет Антон Хекимян областният управител е дръпнал ръчната спирачка на работата на СОС.

"Това е недопустимо и е директна политическа намеса в работата на СОС, който независим орган, избран от хората", каза Хекимян, който като председател на групата ще поиска от националното ръководство на ГЕРБ нейното отстраняване.

"Това е явна форма на политически рекет. ПП чрез областния управите опитва да въздейства върху общинския съвет, за да получат повече председателски места", заяви и колегата му Георги Георгиев.