Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

Протести 'Вън мафията от здравеопазването' се провеждат в 5 града

   
Протести \'Вън мафията от здравеопазването\' се провеждат в 5 града

Протести под мотото "Вън мафията от здравеопазването!" се проведоха тази вечер в няколко града у нас и в Хага, Нидерландия.

Те са провокирани от събитията около борбата на Ани Стоянова - майка на 15-годишната Даная Кулева, да стигне до истината за смъртта на дъщеря си в "Пирогов" миналата година. Непосредственият повод за тях е изтеклият запис от заседание на шефове на клиники в спешния институт, на което се чуват скандални реплики и откровени заплахи към Ани Стоянова и Кремена Кунева, съоснователка на фондация "Даная".

Протестиращите се събраха в 17:00 ч. в София, Русе, Варна, Пловдив и Хага. В София събитието е пред Министерския съвет, в Русе, Варна и Пловдив - пред съдебните палати, а в Хага - пред посолството на България (там началният час е 16:00 ч. местно време).

Даная Кулева страдаше от тежко хематологично заболяване и почина миналата година от травма на главата в "Пирогов", след неистови усилия на майка й да привлече вниманието на специалистите в почивните дни за Гергьовден. Оттогава насам има няколко проверки на случая, с установени нарушения при изписването на суперскъпото кръвосъсирващо лекарство NovoSeven. По случая вече има досъдебно производство на Софийската градска прокуратура за причинена смърт поради незнание или немарливо изпълнение, представляващо повишена опасност.

Лекарите отричат вина и признаха единствено комуникационни грешки, като все повече демонстрират нетърпимост към протестите на майката и подкрепящите я. Майката твърди, че оперативната намеса е забавена фатално, а детето е било в ръцете на специализанти без присъствието на опитни консултанти. Скъпото лекарство - 2 мг струват над 2100 лв., е предоставено от друга болница, според лекарите - за да се заобиколят тежките процедури.

Последният скандал е с оповестен от Валя Ахчиева запис от заседание на медицинския съвет на "Пирогов", на което началници на клиники обсъждат ответна атака срещу Ани Стоянова и съоснователката на нейната фондация "Даная" Кремена Кунева. На този запис се чува скандалната реплика: "Просто трябва да се направи всичко възможно те да усетят болката тия хора!". За тази реплика се знае от 6 февруари, но етичната комисия на Българския лекарски съюз не реагира.

Поради друг одит с финансови нарушения здравният министър проф. Христо Хинков междувременно освободи директора Валентин Димитров, но той обжалва в съда, въпреки че няма право, тъй като не е нито акционер, нито съдружник в института. Очаквано жалбата му беше отхвърлена, като срокът за обжалване на решението изтече. Не е ясно дали Димитров отново е обжалвал, но не се е разбрало да е освободил поста. Заради опита да го махне, проф. Хинков си навлече гнева на ГЕРБ и ДПС и сам обяви, че няма да е министър след ротацията. Именно ротацията чакат с нетърпение пироговци, както се казва в прав текст на записа, с надежда новият министър да е по-благосклонен към ръководството им.