Събота, 27 Апр 2024
           
Спорт

Славия обяви своя кандидат за президент на БФС

   
Славия обяви своя кандидат за президент на БФС

На заседание на Съвета на директорите на ПФК Славия 1913 АД се взе решение да бъде издигната кандидатурата на Михаил Касабов за президент на Българския футболен съюз на предстоящия Конгрес, съобщиха от белия клуб.

Касабов в момента е изпълняващ функциите президент след втората оставка на Борислав Михайлов, подадена през декември 2023-а година. Юристът, който е известен като страстен почитател и на Байерн (Мюнхен) и член на общото събрание на германския гранд, не за първи път заема длъжността временен президент.

Михаил Тодоров Касабов, както е пълното му име, е роден 22 март 1955-а година в София. Свързан е с футбола и с БФС вече 44 години, има огромен опит като администратор и управленец. През 1979 г. започва работа почасово в Международния отдел на Българската федерация по футбол. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет „Климент Охридски“ през 1982-а година.

Свързан е с ФК Левски, където е работил в международния  отдел в продължение на година и половина, а след това четири години е вицепрезидент на клуба.

През 1995 г. е избран за вицепрезидент на футболната централа при избора на тогавашния шеф Иван Славков. Неизменно заема тази позиция и при Славков, и при наследилия го Борислав Михайлов.

След подадената оставка на Борислав Михайлов като президент на БФС Касабов е избран на 18 октомври 2019 г. за изпълняващ длъжността президент на БФС до насрочване на нов конгрес, което е и неговият първи период като изпълняващ длъжността.

Той е човекът, който се смята за огромен приятел и на вече починалия легендарен германски футболист Франц Бекенбауер, гостувал многократно у нас по негова покана. На Касабов е се дължат и отличните контакти на БФС с Германския футболен съюз (ГФС), както и с германски компании за спортна екипировка.