Понеделник, 29 Апр 2024
           
Коментари

Казусите Нотариуса и Еврото - от Империята отвръща на удара до Завръщането на джедаите

   
Казусите Нотариуса и Еврото - от Империята отвръща на удара до Завръщането на джедаите

Само външен орган или сила може да разреши скандала в съдебната система, по-точно - скандалът, който се развива в момента в прокуратурата, но дава податки, че не се ограничава само в нея, а е с дълбоки корени и в съдебната система.

Мнението споделят и Велислав Величков от "Правосъдие на всеки", и Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Двамата коментираха в студиото на Нова телевизия вчерашната поредна стъпка в сюжета на казуса Нотариуса, с разпространеното от прокуратурата постановление на наблюдаващ прокурор.

И Величков, и Безлов тълкуват случая като поредния удар между една и друга група за оказване на влияние в съдебната система, тази на Нотариуса и тази около Пепи Еврото, дори беше наречен "Империята отвръща на удара" с име на епизод от сагата "Междузвездни войни".

Според Величков с разпространяването на прессъобщението вчера, а и с образуването на втора дисциплинарка срещу доскорошния ръководител на СРП Невена Зартова се прави опит да се заметат всички следи, които в хода на едно процесуално производство - досъдебно и след това съдебно, биха могли да водят до по-високо към върховете и до покровителите. Също така това е опит да се капсулира проблемът с овладяната съдебната система само на ниво прокуратура.

Това че е прекратено производство по случая с Еврото при Софийската районна прокуратура и е образувано такова срещу прокурора, който го е започнал, означава ясно, според Величков, че се прави опит за разпъване на "чадър" над хората, свързани с Еврото, които са минавали през въпросния ресторант "Осемте джуджета". И Величков, и Безлов настояха на това, че чадър върху Нотариуса и Еврото е имало и че по никакъв начин този чадър не може да е само прокурорски, само съдебен или само политически. Велислав Величков е убеден, че този чадър е институционален - т.е. той се простира в съдебната система, в изпълнителната власт, в законодателната власт, а факт за това е, че се появяват и имена на служители от всички системи, включително ГДБОП, НАП, СГП, СРС, а и политици. "МВР е покровителствало сложна престъпна дейност със тежки последици в съдебната система", настоя Величков.

Тихомир Безлов също е убеден, че влиянието на групите на Нотариуса и Еврото не се разпростират само в прокуратурата и доказателство за това е фактът, който излиза и от гръцката афера, че става въпрос за милиони и милиарди интерес. "Става дума за милиони и няма как да се реши с ограничени средства, т.е. да остане на ниво прокуратура." Той подчерта, че следите ясно водят към специализираното правосъдие (което бе закрито преди година, бел.ред.), където се налагат най-тежките процесуални мерки и се разглеждат дела за крупни бизнеси.

Това е комплексна услуга, която предлага съдебна, изпълнителна, а и законодателна власт. В Във влиянието на групата е намесена и включително и четвъртата власт - ясно личи това в предоставяните флашки с поръчкови статии.

Дали сглобката не е стигала и до ВКС - беше въпрос зададен от Величков и Безлов.

И двамата коментатори са убедени, че казусът не може да се разреши на ниво прокуратурата и на ниво съдебната система, а трябва да се търси институционален вариант извън системата. Единият вариант е т.нар. ad hoc прокурор да започне разследване, той обаче трябва да бъде сезиран и това не може да стане от обикновен гражданин. "Това, което се случва, е сериозен сблъсък, започнал не само с Гешев. За да се случи нещо трябва да се търси решение извън Прокуратурата. Едната опция е това да бъде направено от специалния прокурор", уточни Безлов.

Величков обясни, че вариант е временната парламентарна комисия за Нотариуса да разшири дейността си към "Осемте джуджета" и да й бъдат разширени правомощията. Всички лица, чийто имена се появяват по двата случая, трябва да бъдат разпитани, по-точно изслушани в тази комисия.

Велислав Величков обаче остава песимист. "Аз не мисля, че тази парламентарна комисия желае да стигне до върховете и покровителите, но акцентът е в нея - ако тя не си свърши работата, нищо няма да бъде разплетено", каза още той.