Неделя, 28 Апр 2024
           
Коментари

Адмирал Ефтимов: Отбраната не е обект само на МО, в регионален план изоставаме

   
Адмирал Ефтимов: Отбраната не е обект само на МО, в регионален план изоставаме
  BGNES

Както и да завърши войната в Украйна, глобалното противоборство няма да спре. Близките десетилетия ще се харчи за отбрана. В регионален план изоставаме и затова инвестирането в отбраната трябва да бъде обект на широк консенсус в обществото.

Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов по време на Годишната конференция, на която бе представен анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 година.

“За да наваксваме в изоставането се говори за 2% от БВП като минимум от 2016 година. Когато стигнем тези проценти има технологично време това да даде резултат”, добави адмирал Ефтимов и коментира, че за следващите няколко години трябва да наваксаме с изоставането си в сектор “Отбрана”.

Според адмирал Ефтимов трябва да се предложат социална или жилищна политика на младите, за да може секторът да стане по-желан за тях. Той открой, че създаването на инфраструктура е ключово за развитието на отбраната.

“Отбраната не е обект само на МО. Обществото трябва да създава устойчиви механизми в случай на криза”, смята началникът на отбраната. 

Върховният главнокомандващ и президент Румен Радев, генералитетът и военният министър Тодор Тагарев се обединиха около тезата, че липсата на хора е най-големия проблем на армията.

"Българската армия се сблъсква с много проблеми - недостиг на ресурси, технологична изостаналост, закъсняла модернизация, липса на личен състав, прекалено сложни процедури за планиране на отбранителните способности. Вече 2 години близо до нас бушува война, която драстично промени средата за сигурност", заяви Радев след разговор с генералитета, на който се обсъжда състоянието на въоръжените сили по време на Годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. 

По думите на Радев усилията на цивилното и военното ръководство на Министерството на отбраната да гарантира минимум отбранителни способности с тази сложна обстановка не стигат.

"Националната сигурност се гарантира не само от МО, а от редица важни и отговорни институции. Ключов елемент от сигурността е да имаме способна, модерна, високотехнологична, обезпечена с подготвен личен състав българска армия. Най-големият проблем е отходът на хора от армията, задълбочаването на некомплекта", допълни Румен Радев.

Некомплектът на личния състав е най-сложният въпрос, който трябва да бъде решен, обяви от своя страна пред журналисти и министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Министърът определи анализа на генералите като изчерпателен, обективен и неособено оптимистичен доклад. Има оптимистични елементи – повишаването на бюджета и на заплатите. Проблемите си остават, заедно трябва да ги решаваме, добави Тагарев.

Много страни членки на НАТО повишиха бюджетите си за отбрана, но по-сложният въпрос е дали има какво да се купи в достатъчно кратки и разумни срокове, посочи още той.

Очаквам утре Министерският съвет да одобри моето предложение да удължим Стратегическия преглед на отбраната. Проблемите са изключително сложни. Един, от които, е свързан с хората в отбраната, друг – със системата за отбранителен мениджмънт, да видим как може да работи по-добре и да е по-адекватна на проблемите, които имаше да решаваме днес, обясни Тодор Тагарев.