Неделя, 28 Апр 2024
           
Новини

Нова стипендиантска програма на INSAIT трансформира технологичното образование в България

   
Нова стипендиантска програма на INSAIT трансформира технологичното образование в България
  pixabay

В една знакова стъпка към подкрепа на българските таланти в областта на математиката и информатиката Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии /INSAIT/ при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ обяви старта на новаторската стипендиантска програма EXPLORER. Програмата си поставя амбициозната цел да развие следващото поколение технологични лидери на българска земя и да интегрира най-добрите световни практики във висшето образование у нас.

Обявлението бе направено в Министерски съвет от водещи фигури на научната и образователната сцена, сред които премиерът акад. Николай Денков и министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Програмата EXPLORER предоставя стипендии от 2000 лева на месец, които ще позволят на студентите да се фокусират изцяло върху образованието си, докато работят по проекти в области като машинно обучение, компютърно зрение и роботика.

Финансирането на програмата идва от дарения на водещи технологични компании и фондации, сред които SiteGround, Amazon Web Services, Man Group и Фондацията Лъчезар Цоцорков, като общият внос надхвърля 1 млн. лева. Това подчертава разбирането на бизнеса за необходимостта от качествено развитие на специалисти в сферата на високите технологии.

Програмата е първата по рода си в България и Източна Европа и съчетава четиригодишно обучение по информатика във Факултета по математика и информатика на Софийския университет с участие в изследователски проекти на световно ниво в INSAIT. Освен стипендии, програмата предвижда платени летни изследователски и инженерни стажове, които да подпомогнат практическото приложение на научените знания.

„Това е исторически момент за българското висше образование и наука. „EXPLORER отваря пътя за нашите млади таланти да се развиват и реализират в България, подкрепени от най-добрите възможности за обучение и научни изследвания“, заяви премиерът акад. Денков

За повече информация относно програмата и процеса по кандидатстване, можете да видите ТУК.

С тази програма INSAIT и неговите партньори се надяват не само да задържат българските таланти в страната, но и да поставят основите на ново и иновативно бъдеще за технологичното образование и развитие в региона.