Неделя, 28 Апр 2024
           
Новини

София не е глобила нито една кола в зоната без вредни емисии

   
София не е глобила нито една кола в зоната без вредни емисии
  BGNES

Столична община все още не е наложила нито една санкция на замърсяващ автомобил, който въпреки забраната е навлязъл в т.нар малък ринг от зоната, която трябва да е с ниски емисии на изгорели вредни газове. Това съобщи зам.кметът по екологията Надежда Бобчева на форума „Чиста мобилност за София“, организиран от сдружение „За Земята“. Както "Сега" писа, първият и по-малък периметър от нискоемисионната зона бе въведен на 1 декември м.г, а крайната дата за действието му през тази зима е 29 февруари. Ограниченията се отнасят за леки и лекотоварни автомобили до 3,5 т. от най-ниската първа екологична група, на който бе забранен достъпът до пространството, затворено между булевардите "Васил Левски"- "Патриарх Евтимий"- "Ген. Скобелев"- ул. "Опълченска"- "Сливница" до Сточна гара. Санкциите започват от 50 до 500 лв. за физически лица и от 500 до 5000 лв. за фирми.

При старта на нискоемисионната зона кметът Васил Терзиев поясни, че при първо нарушение се въвежда гратисен период за налагането на глоби. Като причина той посочи, че въвеждането на зоната все още е доста неуредено и че не е имало достатъчно добра разяснителна кампания за нуждата от нея. Терзиев посочи още, че софтуерът, който отговаря за анализирането на номерата на колите в нарушение, не е минал съответните процедури и се обжалва. Днес Бобчева поясни, че това дело вече е приключило и че в следващия период на действие на НЕЗ софтуерът вече ще изпълнява функциите си. 

В края на декември Васил Терзиев изчисли, че през първия месец от действието на НЕЗ ежедневно между 800 и 1 000 замърсяващи автомобили са навлизали в малкия ринг. Днес Бобчева допълни, че повечето от тях са с регистрация извън София. Тя каза още, че в Столична община са взели решение как да решат казуса с прииждащите от други населени места неекологични коли и че то ще бъде приложено в следващия цикъл. Заместникът на Терзиев не даде повече разяснения по темата. Не стана ясно и дали през януари броят на нарушителите е намалял или се е увеличил. 

От 1 декември 2025 г. в София трябва да се обособи и т.нар. голям ринг на нискоемисионната зона- между булевардите „Сливница“, „Данаил Николаев“, „Ситняково“, „П.Яворов“, ул. „Атанас Дуков“, бул. „Х.Ибсен“, бул. „П. Ю. Тодоров“, бул. „И.Е. Гешов“ и бул. „Константин Величков“, но също и бул. „Михай Еминеску“, бул. „Никола Й. Вапцаров“, ул. „Люба Величкова“ и ул. „Сребърна“ (на картата долу в зелено). На тази дата там ще се забрани влизането на автомобили с категория 1. Две години по-късно - от декември 2027 г на територията на големия ринг няма да могат да влизат и автомобили от категория 2.

Решението за въвеждането на зони с ниски вредни емисии в центъра на София бе взето през 2022 г. от предишния Столичен общински съвет. Преди това Софийският градски съд постанови, че Столична община трябва да предприеме мерки за въвеждането на такива зони като част от мерките за подобряване на качеството на въздуха, особено през зимните месеци.

Най-използваната карта за градския транспорт

Най-използваният превозен документ за градския транспорт в София вече е годишната абонаментна карта, а не месечната, както е било допреди 2023 г. Това съобщи Методи Аврамов от Центъра за градска мобилност. Той изчисли, че с годишна карта вече пътуват около 100 000 ползватели на обществения превоз в столицата. В този сбор влизат както хората с поименна и анонимна годишна карта, така и софиянци до 26 г., които пътуват с младежка карта от 250 лв. Според ЦГМ промяната в предпочитанията на софиянци се дължи на това, че Столична община въведе новата годишна карта за младежи, а също и въвеждането на разсрочено плащане на анонимната и поименната абонаментна карта за 365 дни. 

През декември 2023 г. и януари 2024 г. имаме повече пътници в обществения транспорт в сравнение със същия период на 2019 и 2020 г., които бяха в навечерието на епидемията от COVID-19, съобщи още представителят на ЦГМ.