Понеделник, 29 Апр 2024
           
Свят

Тръмп иска делото му за незаконно задържане на секретни документи да бъде прекратено

   
Тръмп иска делото му за незаконно задържане на секретни документи да бъде прекратено

Адвокатите на Доналд Тръмп поискаха от федерален съд да отхвърли обвиненията, че той незаконно е запазил поверителни документи, след като е напуснал Белия дом, с аргумента, че се ползва с наказателен имунитет, предаде АФП.

По това дело Доналд Тръмп е обвинен, че е изложил на риск сигурността на Съединените щати, като е съхранявал поверителни документи след напускането си на Белия дом през януари 2021 г. в резиденцията си във Флорида, вместо да ги предаде на Националния архив, както изисква законът.

Твърди се, че след това той е осуетил опитите на разследващите да ги получат.

Тръмп не се е признал за виновен по 40-те точки, които съставляват обвинителния акт, внесен във Флорида от специалния адвокат Джак Смит.

В молба от 20 страници адвокатите на Тръмп твърдят, че когато е изнесъл документите от Белия дом, това е било официално действие.

"Президентът Тръмп е взел това решение, докато все още е бил на поста си. Предполагаемото решение е било официален акт и като такъв подлежи на президентски имунитет", се казва в искането.

Фаворитът в предварителните избори на републиканците за президентските избори през ноември е обект на четири отделни наказателни обвинения, а многобройните му жалби целят да го изправят пред съда възможно най-късно.

Тръмп използва същия аргумент срещу федерално обвинение за заговор срещу държавата САЩ след поражението си на изборите през 2020 г. от Джо Байдън, което доведе до щурмуването на Капитолия на 6 януари 2021 г. от тълпа негови поддръжници.

По-рано този месец федерален апелативен съд постанови, че искането му за имунитет не се подкрепя от Конституцията на САЩ. След това Тръмп обжалва пред Върховния съд в опит да спре действието на решението. /БГНЕС