Понеделник, 29 Апр 2024
           
Бизнес

Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024

   
Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024

BILLA България продължава активно да въвежда хибридния модел на плащане в търговската си мрежа в цялата страна. Към днешна дата 83 обекта в 30 града в страната са оборудвани с каси на самообслужване, като плановете на компанията са до края на годината тези магазини да надхвърлят 120. Експресните каси са едно от съвременните нововъведения в ритейл сектора, като основните им предимства са бързината и удобството, които осигуряват на клиентите.

„Нашият фокус е не само във физическата имплементация на касите, но и в мотивирането на клиентите ни в цялата страна да изпробват това решение и да се възползват от многобройните му предимства.“ – споделя Вигинтас Шапокас, изпълнителен директор на BILLA България и допълва: „Като веригата с най-голямо покритие в България, наша задача е да въвеждаме съвременните европейски тенденции в пазаруването в повече градове, включително и в най-малките. Вярваме, че това допринася за цялостното развитие на потребителската култура в страната.“

Подобряването на потребителското преживяване е основен фокус в политиката на компанията, която активно инвестира в модернизирането на своите обекти. С внедряването на каси на самообслужване във все повече свои магазини, BILLA стимулира клиентите да се възползват от предимствата им, пазарувайки със своето темпо и според собствените си предпочитания. Self-check касите допринасят и за по-добрата ефективност на бизнеса, като дават възможност на служителите в магазините да отделят повече време на обслужването на клиентите и зареждането на стока.

BILLA България започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020 г., като пилотният магазин на веригата е в Мол Марково тепе в гр. Пловдив. За последните 4 години компанията е интегрирала над 300 каси на самообслужване в цялата страна, като въвежда такива както в новооткритите си обекти, така и в магазините, които отварят отново след реконструкция. От веригата отчитат, че клиентите все по-бързо и лесно се научават да използват експресните каси – към момента тяхната средна скорост при сканиране на продукт е между 6 и 7 артикула в минута.