Неделя, 28 Апр 2024
           
Развлечения

Къщата на Фреди Меркюри в Лондон се продава за 30 млн. паунда

   
Къщата на Фреди Меркюри в Лондон се продава за 30 млн. паунда

Мери Остин си спомня първия път, когато е видяла къщата Garden Lodge. През 1980 г. тя придружава приятеля си Фреди Меркюри, който си търси жилище в Лондон, пише Investor.

"Беше летен ден, в градината играеха деца, а аз бях зад Фреди, когато влязохме. Беше толкова тихо и спокойно и това усещане продължи в цялата къща", казва Остин, която говори ексклузивно пред Bloomberg News в къщата в Кенсингтън. Тя допълва, че певецът е решил да купи жилището още същия ден.

"Фреди излезе навън и каза: "Кажи им да го свалят от пазара. Сега ще им дам исканата цена", разказва тя.

Остин посочва, че Меркюри е търсил подходящо място в Лондон, където да твори и да работи върху музиката си на спокойствие, без да бъде преследван от медиите - и Garden Lodge се оказало точно това. "Пресата го преследваше, за да излезе, но той не искаше, а и защо да го прави? И това му даде прекрасното усещане, че тук може да твори, да живее и да има лично пространство", спомня си тя.

Остин наследява имота от Меркюри след смъртта му през 1991 г. и оттогава живее в него. Тя казва, че в началото не е била сигурна дали ще е здравословно да живее в същия дом заради скръбта си от преждевременната кончина на Меркюри. Но осъзнала, че може да живее в Garden Lodge и че не е необходимо да го напуска "в продължение на доста години".

"Всъщност къщата е моя само по документи", казва Остин. "Работих по къщата с него и за него и тя винаги ще бъде негова. Това беше неговата мечта, неговото виждане", допълва тя.

72-годишната Остин решава да обяви имота за продажба в агенцията Knight Frank за 30 млн. паунда (38 млн. долара). Това се случва след успешния търг на Sotheby's през септември, на който бяха събрани над 50 млн. долара от продажбата на вещи на Фреди Меркюри, като част от приходите бяха предоставени на Mercury Phoenix Trust и на фондацията за борба със СПИН на Елтън Джон.

Къщата е почти празна. Но дизайнът и детайлите, като цитрусовожълтата боя по стените и ефектните огледала в стил арт деко в гардеробната на рок звездата, са такива, каквито ги е оставил Меркюри и разкриват неговия вкус.

Планът е бил да се проведе търгът и след това да се мисли за продажба на къщата, посочва Остин и допълва: "Търгът беше огромен. И не бях сигурна как ще се чувствам в този момент. Но разбрах, че моментът е дошъл." Остин казва, че сега е сама в къщата, децата ѝ са пораснали и живеят другаде, и е време да започне нова глава в живота си и да продължи напред. Решила е това да бъде последното ѝ интервю.

Къщата

Garden Lodge е в сърцето на престижния лондонски квартал Кенсингтън. Тя се намира на тиха улица и е защитена от 2-метрова тухлена стена в едуардиански стил, увенчана с още по-висока ограда с шипове и камери. Прочутата зелена врата на стената, която беше като светилище за феновете на Меркюри, които изписваха послания върху нея, беше продадена на търга на Sotheby's за близо 413 хил. паунда. Сега там има друга врата.

Веднага след вратата се намира вдъхновена от Япония градина с цъфнали магнолии, дървена пергола и езерце с шарани. Цялото усещане, след като минете отвъд стената, е като за уединение в природата, а високите стени блокират градския шум. Сякаш не се намирате само на 10 минути пеша от популярната улица High Street в Кенсингтън в средата на първокласния център на Лондон.

Имотът има осем спални, а къщата студио на Меркюри е с впечатляващ тухлен екстериор. След като влезете през главния вход, вляво се намира така наречената от певеца японска стая - едно от двете основни жилищни пространства. Тя има двойни врати, които водят към градината, и е била неговото лично пространство за размисъл - казва Остин. "Знаехме, че не трябва да го безпокоим, когато е там", допълва тя.

На приземния етаж има и трапезария, в която Меркюри е организирал вечери, като той е участвал изключително много в проектирането на стаята.

Най-голяма част от приземния етаж заема салонът студио с дървени подове, жълти стени и богато украсена каменна камина. В тази стая се е намирал роялът Yamaha на Меркюри, на който той пише "Бохемска рапсодия" - той е продаден за 1,7 млн. паунда на търга на Sotheby's.

Тук е било основното помещение за забавления, а в края на стаята има стълбище, което води до бар на горния етаж. Двуетажни прозорци изпълват помещението със светлина и гледат към обширната градина.

Наред с просторните пространства за забавление, на приземния етаж има гардеробна и кухня - с модерни уреди, разположена встрани от трапезарията. Встрани има дискретно сервизно помещение, което е служило за място за доставки, а сега е място за спане на котките на Остин.

На горния етаж, в края на коридора, покрит с дебел кремав килим, се намира основният апартамент на рок звездата, състоящ се от четири части. Щом влезете, сте заобиколени от огледала от пода до тавана в гардеробна стая в стил арт деко. Огледалните врати изкусно скриват шкафовете, в които Фреди Меркюри е съхранявал дрехите си, включително известните си сценични костюми. Отстрани на гримьорната са разположени две напълно самостоятелни бани, в едната от които в мрамора са гравирани инициалите FM. Точно пред тях плъзгащи се огледални врати отварят пространството на спалнята с тераса, която гледа към градината.

В цялата къща има силно усещане за индивидуалност, като например светлорозовия мрамор и зелената вана в банята за гости или театралния стил на всекидневната. Къщата не е "празно платно" и именно това я прави толкова специална.

Бъдещето на Garden Lodge

Остин се обръща за първи път към агенцията Knight Frank, проучвайки възможността за продажба на къщата, преди 25 години, но тогава не е била готова да се раздели с имота. Днес казва, че е сигурна и се е примирила с факта, че бъдещият купувач вероятно ще направи промени в имота.

"Този имот е уникален, има своята красота и знам, че има предназначение за някого - така е било за Фреди", казва тя.

Потенциалните купувачи трябва да се свържат Knight Frank за повече информация. Разпределенията, квадратурата и размерът на парцела не се споделят от агенцията публично от съображения за поверителност. Самата обява не е публикувана онлайн.

Имотът сам по себе си е част от културната история, но би бил забележителен и без известния си собственик. Невероятно рядко се среща толкова голяма немодернизирана къща в центъра на Лондон с градина, казват от агенцията.

След Мейфеър Кенсингтън е районът в Лондон с най-много продажби на жилища с цени над 10 млн. паунда през 2023 г., отчитат от Knight Frank. Средната продажна цена на самостоятелно жилище в Кенсингтън през изминалата година е била около 18 млн. паунда, според данни на Rightmove. Сравнителните скорошни продажби на имоти с цена, близка до исканите 30 млн. паунда, включват такива със същия брой спални в близкия Холанд парк - и двата обновени наскоро и с плувни басейни, но без да са били собственост на рок легенда.

Самата Остин има усещането, че следващият собственик на къщата също ще бъде човек на изкуството. "Възможно е да има купувач с подобен начин на действие като този на Фреди", казва тя.

Но, продължава тя, жестикулирайки из големия салон, който сега е без пиано: "Веднъж продал, продал си. Предполагам, че не можеш да държиш миналото завинаги. Аз ще си тръгна с него, с много топлина в сърцето."