Неделя, 28 Апр 2024
           
Политика

Георги Георгиев: Кметуването на Терзиев - 100 дни лъжи и непростими управленски грешки

   
Георги Георгиев: Кметуването на Терзиев - 100 дни лъжи и непростими управленски грешки

С лъжи и непростими управленски грешки, които струват 9 милиона лева от джобовете на софиянци. Така ще запомним първите 100 дни от управлението на Васил Терзиев като кмет на София.

Кметът и екипът му изгубиха 6 млн. лева евросредства - дали това е

безстопанственост в особено големи размери

предстои да разберем. Днес внасяме предложение за създаване анкетна комисия в общинския съвет, която да установи защо и как са изпуснали срока за отчитане на средствата по проекта за обновяване на междублокови пространства със средства от оперативна програма „Околна среда“.  Срокът за разплащане е 31 декември 2023 г. Още на 12 декември ръководителят на проекта е предупредил Терзиев за рисковете. Тези шест милиона лева трябваше да бъдат разплатени от кмета за изпълнените дейности и после да бъдат възстановени на общината по проекта. Уви, това не се случи - сега 6 млн.лв от парите на гражданите са предвидени в бюджета, за да покрият грешката на кмета, вместо да бъдат вложени в развитието на града.

Защо обаче с данъците на софиянци да плащаме за грешките на Васил Терзиев и екипа му? Защо се е стигнало до този пропуск и кой е виновен ще установим с колегите съветници от всички групи. Имаме поне 6 млн. причини да разкрием истината.

Отделно от това 3 млн. струва поскъпването на картите на 64 000 ученици и студенти, от два месеца предлагаме бюджетът да поеме този разход, а не родителите им. Отговор - не е включена компенсацията в предложения от Терзиев бюджет.

Васил Терзиев излъга

че Външното министерство го е задължило да разреши на Руското посолство да отбележи Деня на Съветската армия. Съгласно чл. 44 от Закона за местното самоуправление и местната администрация кметът на общината отговаря за обществения ред, а не само "да не се тъпчат цветята". Той има правото да издаде или да НЕ издаде дадено разрешение. Всеки, който иска да организира мероприятие, трябва да изпрати уведомление 7 работни дни по-рано в общината и ако не го е направил в срок, това е основание за отказ за издаване на разрешение. Днес ще изискам цялата документация по случая, за да видим кой кога какво е поискал от Столична община.

Друга лъжа на кмета

е свързана с гафа му с бившия шеф на инспектората Иво Иванов, който е бил уволнен ден преди протеста на феновете срещу БФС, а не е бил в отпуск, както твърди Терзиев на изслушване в парламента.

Всичко написано по-горе са факти, а не мнение. Затова очаквам или да бъдат признати и да се понесе отговорност от виновните лица, или да се отрекат. Не със заклинания и мантри от типа "нямаме спокоен ден, лошите само се заяждат", а с други изключващи ги факти и доказателства.

faktor.bg