Неделя, 28 Апр 2024
           
Политика

Пеевски отговори на Петков за регулаторите и присъствието във властта

   
Пеевски отговори на Петков за регулаторите и присъствието във властта
  BGNES

Съпредседателят на ДПС и председател на ПГ на партията Делян Пеевски призова спекулациите за хора на ДПС в регулаторите да спрат. В прессъобщение до медиите Пеевски упрекна съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, че е направил внушение, че ГЕРБ, ДПС и президентът владеят чрез свои кадри регулаторите и другите контролни органи, включително и ВСС, което - заявява Пеевски - категорично не отговаря на истината.

Съпредседателят на ДПС подчертава, че партията има малък брой лица, предложени от парламентарната ѝ група и подкрепени от НС и не може да бъде свързвана с други назначения. Пеевски публикува и списък на излъчените от ДПС представители в регулаторите.

По-рано Кирил Петков коментира политическото разпределение в регулаторите, както и службите за сигурност. 

"Реалното разпределение на властта в България, въпреки министерствата, е над 95% за ГЕРБ и ДПС и за част от може би президентски кадри и ние сме сигурно под пет процента", каза Петков.

Спрете спекулациите за хора на ДПС в регулаторите! Публикуваме пълния списък на излъчените от ДПС и подкрепени от НС. Очаквам извинение от Кирил Петков, заяви от своя страна Пеевски.

„Не знам колко е щатът на ДАНС, но със сигурност ДПС има нула представители там“, каза Пеевски.

Той обвини съпредседателя на ПП Кирил Петков, който днес направи внушения в публичното пространство, че ГЕРБ, ДПС и президентът владеят чрез свои кадри регулаторите и другите контролни органи, вкл. и ВСС, които категорично не отговарят на истината.

„Той говори за някакви 95%, което освен че е невъзможно, тъй като става дума за независимите регулатори, подвежда хората. Държа да подчертая, че ДПС има малък брой лица, предложени от ПГ на ДПС и подкрепени от НС и не може да бъдем свързвани с никакви други назначения“, заяви Пеевски и добави:

И тъй като ДПС винаги са заявявали, че прозрачността е гарант за честните и открити отношения с хората, за чието доверие работим, публикуваме пълния списък на излъчените от движението достойни представители в регулаторите.

Регулатори:

Петър Чобанов - БНБ - Подуправител на БНБ

Юнал Тасим - Фискален съвет - Член

Пламен Киров - Комисия за защита на конкуренцията - Член

Ердинч Хайрула - Комисия за регулиране на съобщенията - Член

Сабрие Сапунджиева - Комисия за защита от дискриминация - Член

ВСС:

Пламена Цветанова - Висш съдебен съвет - напуснала, мандатът е прекратен

Стефан Гроздев - Висш съдебен съвет - член на ВСС (съдийска колегия)

Любка Кабзималска - Инспекторат към ВСС - инспектор в Инспектората към ВСС

Пеевски се надява, че допуснатите неточности от страна на Петков се дължат или на некоректно подадена към него информация или на липсата на такава. „Разчитам, че след като се запознае с данните и фактическото положение в регулаторите, колегата Петков ще постъпи мъжки и ще се извини“, заяви председателят на ПГ на ДПС, цитиран от БГНЕС.