Събота, 27 Апр 2024
           
Политика

Президентът Радев: Тестват общественото мнение за пращане на войски в Украйна

   
Президентът Радев: Тестват общественото мнение за пращане на войски в Украйна
  БТА

Следим с интерес и нескрита тревога срещата в Париж на европейски лидери, където започва да се тества общественото мнение за изпращане на войски на отделни държави (в Украйна бел ред). Всички виждаме, че стратегията за даване на още, още и още оръжия явно не дава резултат.

Това заяви президентът Румен Радев след разговорите с президента на Словения, която е на посещение у нас.

По-рано френският държавен глава Еманюел Макрон заяви, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, но че на този етап "няма консенсус" за подобно решение.

"Големият проблем вече не е в оръжията, а че свършват хората на бойното поле. И аз вярвам, че европейските лидери ще проявят разум, така че да не стигаме до извънредна ескалация, Трета световна война и ядрен конфликт", добави Радев, като изтъкна, че това е сериозен риск за глобален сблъсък. Той очаква от премиера Денков да разясни за изложената от него готовност за двустранно споразумение за сигурност по време на посещението си в Киев.

"Изпращането, макар и на основата на двустранно споразумение, на войски от натовска страна в Украйна, означава глобален сблъсък", смята Радев.

"Виждаме, че стратегията за постигане на победа на бойното поле с военни средства не дава желания резултат вече две години. "Напротив - броят на жертвите расте, разрушенията растат, а в Украйна има опустошителна демографска криза. Има и повишен риск от глобален сблъсък. И икономически и социални проблеми не само там и в Русия, но и в цяла Европа", добави държавният глава.
 

Наташа Пирц Мусар

БТА



Рано сутринта на пл. „Св. Ал. Невски“ Румен Радев и съпругата му Десислава Радева посрещнаха Наташа Пирц Мусар и съпруга й Алеш Мусар с официална церемония. Държавният глава на Словения отдаде почит пред Паметника на Незнайния воин. Президентът на Република Словения е на официално посещение в България по покана на държавния глава Румен Радев, а със себе си води и бизнес делегация.

След това на „Дондуков“ 2 се проведе разговор "на четири очи" между Румен Радев и Наташа Пирц Мусар, както и пленарни разговори между официалните делегации на България и Словения.

 

Наташа Пирц Мусар

БТА

 


"Радвам се, че днес обсъдихме конкретни идеи за активиране на нашите двустранни отношения и също така ние се обединихме около идеята, че има голям неизползван потенциал. В рамките на няколко години сме удвоили търговския обмен между двете държави, можем да продължим сътрудничеството в областта на търговията, инвестициите, енергетиката, новите технологии, селското стопанство, образованието, науката и културата", заяви Румен Радев на брифинг след разговорите.

Румен Радев благодари на словенския президент за силната подкрепа, която страната оказа на България за пълноправно членство в ОИСР и Шенген.

"Споделяме мнението, че наистина ЕС трябва да се съобразява със своите решения и стандарти и България и Румъния не могат да стоят повече извън пълноправното членство в Шенген. И то във времена на енергийна и икономическа криза и във време на война, когато военната мобилност е основен фактор за гарантиране на мира, сигурността и стабилността", заяви президента.

По-късно Румен Радев и Наташа Пирц Мусар ще открият в София Българо-словенски бизнес форум, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) в партньорство с агенцията за бизнес развитие SPIRIT Slovenia. Целта на събитието е насърчаване на контактите между компаниите от двете страни и проучване на възможностите за активизиране на стокообмена между България и Словения, както и стимулиране на съвместната търговия и инвестиции.

В рамките на посещението си у нас държавният глава на Словения ще посети Пловдив. Предвидени са и срещи с председателя на Народното събрание и с министър-председателя.