Четвъртък, 02 Май 2024
           
Политика

Борисов: Имаме кабинет на пътуващите министри

   
Борисов: Имаме кабинет на пътуващите министри

В рамките на десетина дни ще има коалиционно споразумение

“В момента имаме кабинет на външните работи. Ако погледнете колко народ се извървя в Париж, в Украйна и някак си всичко, което касае хората в България мина на заден план по темата външни работи. Превърнахме се в пътуващи министри, от които научаваме какво ще се случи в България.”

Това заяви  на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.

Борисов коментира и срещата между премиера Николай Денков и президента на Украйна Володимир Зеленски:
„Зеленски очакваше военната помощ, която българският парламент гласува, а получи меч”.

„Доста конфузно се получи впоследствие. Но който се занимава с външни работи, трябва да се готви малко повече, когато се правят подобни важни визити.” - посочи Борисов, цитиран от Нова ТВ.

„Когато се заговори от премиера Денков, че ще предостави на парламента да разгледаме съответното споразумение – двустранно между България и Украйна. Зеленски веднага каза какво има предвид – съвместно производство на оръжия, обучения и всичко останало. Това беше решено в парламента и трябваше да е вече в Украйна. При тази конфузна ситуация, възпали хората. Затова и генерялният секретар на НАТО заяви, че няма планове за изпращане на войски в Украйна. ЕС няма решение за изпращане на войски в Украйна, заяви говорителят на ЕК. Самоволни, самохвални, желаещи да си използват последните дни да пътуват.” - кочентира Борисов.

“В желанието за самохвалство, за самоизтъкване Тагарев си пусна снимка, че ще пътува. Не разбирам това изтъкване пред западните ни партньори. БТР-те са писнати от МВР, но са си още тук, а ние ходим и подаряваме мечове.” - възмути се Борисов и продължи: “Ти отиваш на посещение с неизпълнени ангажименти. С каква оценка Тагарев ми маха от Версай да ме поздравява. Първо ще си изпълним ангажиментите досега, а тогава ще поемаме други.” - коментира Борисов.

В рамките на десетина дни ще изготвим коалиционно споразумение, каза лидерът на ГЕРБ във връзка с ротацията в кабинета.

“За да направим истинска оценка на министрите, понеже сме отговорна партия, повече в такива сглобки неорганизирани няма да участваме. В рамките на 10 дни ние изготвяме едно коалиционно споразумение. Това започва от мандата, през МС, ще предложим пропорционално с еднакво носене на отговорност, с право на вето и нов преглед на министри.” - каза още той, цитиран от БГНЕС.

Борисов допълни, че ще се започне с оценка на министрите, а след това по-пропорционално, според на тежестта на депутатите в НС, да се излъчват и позициите. “Даже сега докато се прави това коалиционно споразумение вадим и темата за КЗК. Споразумението ще е с хоризонт 3 години”, съобщи Борисов.

“Понеже те са много голямо ръководство, нашият документ ще се мъчим да е съвършен и точен, но тогава ще го предоставим на колегите за обсъждане. Никой не ни е забил датата 6 март. Денков си дава оставката, но както каза Христо Иванов до април имаме време. След това обсъждаме с ПП. Крайният срок за разбирателство е два месеца преди евроизборите.” - поясни той.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати