Понеделник, 29 Апр 2024
           
Политика

Тагарев: Не изпращаме никакви български войници в Украйна

   
Тагарев: Не изпращаме никакви български войници в Украйна
  BGNES

Свидетели сме на много сериозна интерпретация на казаното от френския президент Емануел Макрон. Това заяви пред журналисти военният министър Тодор Тагарев след среща с лидерите на ПП и ДБ. Самият Тагарев е присъствал на всички разговори в Париж и увери:

"Българската позиция е ясна и категорична - нямаме намерение да изпращаме никакви български войници в Украйна."

По въпроса дали би разговарял с ГЕРБ, както е разговарял с лидерите на ПП и ДБ, Тагарев увери, че е готов при покана от тяхна страна да проведе разговор с парламентарната им група и да ги запознае с разговорите от Париж.

Военният министър няма информация дали България ще произвежда снаряди, поръчани от Германия за Украйна. Не отрече да има обаче производство по заявка, но това били български снаряди.

Става въпрос за публикация на немското издание Шпигел", което се позовава на източници от германското министерство на отбраната, че Германия е поръчала 120 хиляди снаряда 122-милиметровите артилерийски боеприпаси на България, като част от новия пакет военна помощ.

Тези снаряди са боеприпаси от съветската епоха и се използват с гаубици Д-30 и самоходни гаубици 2С1 Гвоздика, които са широко използвани в украинската армия. Основният производител на тези снаряди в България е заводът "Дунарит" в Русе. Той произвежда широка гама артилерийски боеприпаси от съветската епоха, включително 122-милиметрови снаряди за разделно зареждане.

Вчера по време на посещението си в Украйна българската делегация подписа предварително споразумение за разбирателство, включващо и държавния холдинг "Терем", в чиято продуктова гама има и производство на 122-мм снаряди.

В началото на 2023 г. бе обявено, че след 35 години бездействие българският завод в град Костенец, собственост на държавния холдинг ТЕРЕМ, възобновява производството на 122-мм снаряди.