Четвъртък, 02 Май 2024
           
Коментари

Министър бесен: Без мое разрешение никакво напускане на Белене!

   
Министър бесен: Без мое разрешение никакво напускане на Белене!

Комунистическият режим е бил особено чувствителен към агентите в собствените си редици и след 9 септември 1944 г., както и към членовете, попаднали под ударите на чистката „враг с партиен билет“ след ареста, осъждането и ликвидирането на бившия вицепремиер и член на ЦК на БКП Трайчо Костов през 1949 г.

В годините, последвали именно след акцията срещу „враговете с партиен билет“ истеричното следване на тази самоубийствена политика в редиците на БКП намира изражение и с безпрецедентна забрана от страна на министъра на вътрешните работи за освобождаване на такива партийни членове от трудовите лагери.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, койтоdesebg.com. Той представлява строго поверителна справка относно: Освободените от ТВО „Белене“ вражески елементи за времето от 1 септември до 26 декември 1952 г.

Документът е подготвен от началника на отделение „Въдворяване и изселване“ в МВР-ДС Ст. Папалезов, а съгласие с написаното в него са изразили началникът на Трето секретно политическо управление на МВР за борба срещу контрареволюцията полк. Борис Думков и помощник-министъра на вътрешните работи ген. Димитър Капитанов.

Справката съдържа информация за дейността на комисията в МВР-ДС, която по това време отговаря за въпросите по въдворяването и освобождаването от лагерите.

Посочено е, че за последните 4 месеца на 1952 г. от лагера „Белене“ на остров Персин са освободени 247 „държавни престъпници“.

Голяма час то тях – 232 лагеристи – са пуснати на свобода в чест на 9-ти септември.

Направен е извод, че дотогава комисията по въдворяването правилно е решавала кои лица да бъдат освобождавани.

Върху документа обаче е поставена гневна резолюция от тогавашния министър на вътрешните работи ген. Георги Цанков. Тя гласи следното:

„Др. Кумбилиев и др. Капитанов. Да се направи списък на въдворените агент-провокатори и се счита за абсолютно забранено пускането им без мое лично разрешение, независимо [за] какви срокове са определени да бъдат там“.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и лагерът „Белене“, издание на Комисията по досиетата, 2023 г.

ds-ministur-TVO-puskane-1953_001.jpg

ds-ministur-TVO-puskane-1953_002.jpg