Понеделник, 29 Апр 2024
           
Коментари Свят

Папата порица „грозната“ джендър идеология

   
Папата порица „грозната“ джендър идеология

Папа Франциск предупреди за опасностите от т.нар. "джендър теория", съобщава "Ройтерс".

Той заяви, че е възложил проучвания на това, което той осъди като "грозна идеология", застрашаваща човечеството.

В обръщение към участниците на двудневна конференция във Ватикана за развиващата се роля на мъжете и жените според християнските учения, папа Франциск посочи, че "джендър идеологияга" е заплаха, защото се стреми да заличи разликата между половете.

"Помолих да се проведат изследвания на тази грозна идеология на нашето време, която заличава различията и прави всичко еднакво", отбеляза папата.

"Заличаване на различията означава заличаване на човечеството".

Джендър теорията, често наричана джендър идеология от недоброжелателите ѝ, предполага, че джендърът е по-сложен и променлив от бинарните категории мъж и жена и зависи не само от видими полови характеристики.

87-годишният глава на Римокатолическата църква заяви, че все още страда от скорошна настинка и е помолил помощник да прочете речта му, но първо е искал да "подчертае" чувствата си относно джендър идеологията.

Той отбеляза, че си спомня, че е чел "пророческа" книга, наречена "Господарят на света" - антиутопичен роман, публикуван през 1907 г. от католически свещеник за свят, в който религията няма място - която предупреждава за риска от заличаване на различията между хората.

"Прочетете я, ако имате време, защото тя разказва за проблемите на днешния ден", препоръча папата на своите посетители.