Четвъртък, 02 Май 2024
           
Бизнес

Владислав Драмалиев: Не влизайте в крипто с идеята за бързо забогатяване

   
Владислав Драмалиев: Не влизайте в крипто с идеята за бързо забогатяване

Когато цената на Биткойн и на останалите крипто активи започне да се качва, това прави впечатление на хора, които не се интересуват от философията и технологията, а просто искат да си купят нещо и да ги направи богати. Не можем да направим нищо за алчността - тя винаги съществува. Това коментира в студиото на Money.bg крипто експертът и директор на фондация "Битхоуп" Владислав Драмалиев.

По думите му някои неопитни инвеститори правят неща, които могат да бъдат определени само като хазарт - например, инвестират в екзотични токени, които не са си направили труда да проучат добре.

"Когато цените на активите се качват, всички са професионални трейдъри - каквото и да купиш, то се качва. И ти започваш да си мислиш, че не можеш да сгрешиш и че винаги ще бъде така. Много често не просто губиш всичко това, което е било спечелено, а губиш и някаква част от първоначалната инвестиция, може би и цялата инвестиция".

Затова и според Драмалиев инвестирането в крипто е "образование на международно ниво", което обаче е "по-болезнено и, може би, по-скъпо".

Халвингът и новият поход на Биткойн

Криптоактивите са във възход през последните месеци, а Биткойн се доближи до исторически рекорд в навечерието на т.нар халвинг - намаляване наполовина на генерираните нови единици. Според Драмалиев, обаче, най-смелите прогнози за 1 млн. долара за Биткойн са нещо, което "на практика няма как да се случи".

"През миналия цикъл - 2021 г., когато беше стигнат предният връх, много хора очакваха, че той ще продължи още, до 100 000 долара. За мен в момента има повече предпоставки това да се случи - да кажем, 100-200 дни след халвинга. Някои хора твърдят, че това може да се случи и преди него", коментира Драмалиев.

За него сериозен двигател за тези постижения е доказаната "твърдост" на Биткойн като актив през последните години. Освен това, обаче голям фактор е и силното представяне на борсово търгуваните фондове, които проследяват цената на криптовалутата.

"Троянски кон" в традиционните финанси

"Хубавото при ETF-ите е, че позволяват на сериозните капитали в света да имат достъп до този актив напълно регулирано - без необходимост да се грижат за съхранението му. Това означава, че буквално трилиони долари могат да имат експозиция към Биткойн, като се говори за между 1% и 5% експозиция дори в най-консервативните фондове", посочи Владислав Драмалиев.

По думите му водещите крипто борси са "сравнително сигурни, за разлика от преди 2-3 години" и в крайна сметка "90% от хората ще предпочетат да не се грижат за сигурността на своите активи и ще ги предоставят на трета страна, както с банките. Просто идеята, че тези пари може да ги няма и няма към кого да се обърнете, за да бъдат върнати, плаши най-малко 90% от хората - което е и разбираемо".

Алтернатива на Уолстрийт или пореден инструмент в арсенала на Уолстрийт - какво представляват дигиталните активи днес? "Някои хора ги виждат като троянски кон, който влиза в традиционната финансова система, за да докаже всъщност на всички, че няма по-добър от него самия - и потенциално да стигне до ниво на световна резервна валута в някакъв момент", отговори Драмалиев.

Той е категоричен, че въпреки удобството трета страна да управлява активите ти, най-добрият начин за съхранение на крипто е в собствен хардуерен портфейл - защото така се елиминира и рискът от загуба на достъп поради технически или други причини.

Гледайте целия разговор във видеото!

През месец октомври тази година предстои ETHSofia - първите по рода си конференция и хакатон, посветени на най-новите технологии в екосистемата на Ethereum. Очакват се над 400 посетители и лекции от технологични лидери от цял свят. За повече информация - www.ethsofia.com.

money.bg