Понеделник, 29 Апр 2024
           
Новини

Хинков се срещна с италианския си колега Орацио Скилачи

   
Хинков се срещна с италианския си колега Орацио Скилачи

Проф. Христо Хинков проведе работна среща с министъра на здравеопазването на Италия, проф. Орацио Скилачи, който е на официално посещение у нас.

Основната цел на разговорите днес бе да се очертаят предстоящите инициативи и действия, насочени към насърчаване на ефективното прилагане на мерки за превенция на онкологичните заболявания в България и е в продължение на Международната конференция на тема „Превенция на онкологичните заболявания“, проведена в София миналия ноември.

„България ще продължи да черпи ценен опит от своите италиански партньори и ще положи всички усилия да взаимства доказано добрите практики по отношение на превенцията, профилактиката, скрининга и всички други програми, които оказват своя положителен ефект върху общественото здраве“, коментира българският здравен министър проф. Христо Хинков.

„Подготвяме мащабна кампания за значимостта на профилактиката. Освен това залагаме повече средства за това чрез разпределението на бюджета на НЗОК. Инвестираме много в електронното здравеопазване и работим усилено по внедряване на здравното образование в училищата“, допълни заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски.

На свой ред министър Орацио Скилачи изтъкна, че е важно да се инвестира в здравето, а не в болестта и именно заради това трябва профилактиката и скринига да са приоритет. Той посочи, че в Италия в целия процес участват и аптеките заради голямата си мрежа в страната.

Българският и италианският министър поеха ангажимент от името на страните си, да продължават да си сътрудничат в областта на здравеопазването.