Неделя, 28 Апр 2024
           
Свят

Виктория Нюланд се пенсионира

   
Виктория Нюланд се пенсионира

Виктория Нюланд, третият най-високопоставен американски дипломат и честа мишена на критики за нейните ястребови възгледи за Русия и нейните действия в Украйна, ще напусне поста си този месец, съобщи във вторник Държавният департамент, пише News.

Нюланд, която служи като помощник държавен секретар за Европа по време на администрацията на президента Барак Обама, но се пенсионира след избирането на Доналд Тръмп за президент, се върна в правителството като заместник държавен секретар по политическите въпроси в администрацията на Байдън.

Тя беше кандидат да наследи Уенди Шърман като заместник-държавен секретар и беше изпълняващ длъжността заместник след пенсионирането на Шърман преди седем месеца. Нюланд загуби вътрешна битка за поста, когато президентът Джо Байдън номинира Кърт Кембъл за втория по ранг пост в държавния департамент. Кембъл встъпи в длъжност миналия месец.

Нюланд е служила в посолството на САЩ в Москва през бурните 90-те години на миналия век и е била в града по време на опита за преврат срещу бившия руски президент Борис Елцин.

След това тя стана посланик на САЩ в НАТО, преди да бъде избрана за говорител на Държавния департамент при бившия секретар Хилъри Родъм Клинтън по време на първия мандат на президента Барак Обама.

Като говорител на отдела и по-късно като помощник държавен секретар за Европа, Нюланд си навлече гнева на много руски лидери заради откровената си защита на Украйна, особено след като Русия анексира Кримския полуостров през 2014 г.

Бившият държавен секретар Джон Кери многократно е припомнял, че когато Нюланд напусна поста на говорител по време на неговия мандат, за да стане главен дипломат за Европа, руският външен министър Сергей Лавров го поздрави, че "се е отървал от тази жена". Кери каза, че е отговорил на Лавров, че не се е отървал от нея: "Аз я повиших".

Настоящият държавен секретар Антъни Блинкън похвали Нюланд за нейните три и половина десетилетия обществена служба и й благодари за ролята й в оформянето на политиката на САЩ по света при шестима президенти и 10 държавни секретари.

"Нейните усилия бяха незаменими за противопоставяне на пълномащабното нахлуване на Путин в Украйна, организиране на глобална коалиция, за да гарантира неговия стратегически провал, и подпомагане на Украйна да работи към деня, в който ще може да стои здраво на собствените си крака - демократично, икономически, и военно" каза Блинкън в изявление.

Нюланд ще бъде заменена временно като заместник-секретар от друг дипломат от кариерата, Джон Бас, бивш посланик в Афганистан, който ръководеше изтеглянето на САЩ от страната. В момента е заместник-държавен секретар по управлението.