Понеделник, 29 Апр 2024
           
Свят

Байдън с ключова политическа реч, на прицел са големите корпорации и богатите хора

   
Байдън с ключова политическа реч, на прицел са големите корпорации и богатите хора

Очаква се президентът на САЩ Джо Байдън да окаже натиск върху големите корпорации и богатите физически лица, като ги призове да плащат по-високи данъци в речта си за състоянието на Съюза.

81-годишният Байдън ще изложи икономическия си план в годишното обръщение в опит да отговори на притесненията на избирателите, докато се бори за преизбиране в условията на тревоги, свързани с възрастта му и войните в Газа и Украйна.

Предложенията доразвиват програмата, която демократът води от президентската надпревара през 2020 г. насам.

Но за да може Байдън да ги приложи изцяло, демократите ще трябва да спечелят силно мнозинство в двете камари на Конгреса през ноември - ситуация, която засега изглежда малко вероятна.

Предложенията, за които Байдън настоява, включват по-висока ставка на корпоративния данък от 28% и минимален корпоративен данък от 21%, според Белия дом.

Те са част от по-широк план за намаляване на федералния дефицит с трилиони долари и трябва да бъдат придружени от намаляване на данъците за гражданите с по-ниски доходи.

"Президентът Байдън ще подчертае, че намаляването на разходите за работещите семейства е негов основен икономически приоритет", заяви главният икономически съветник на Байдън Лаел Брейнард, която оглавява Националния икономически съвет.

Байдън също така се стреми да наложи 25% минимален данък на милиардерите, като същевременно се прицелва в републиканците за предложенията да се направят постоянни данъчни намаления за бизнеса - при администрацията на кандидата на републиканците Доналд Тръмп.

"Републиканците в Конгреса искат да намалят още повече данъците за богатите и големите корпорации, като същевременно увеличат дълга с повече от 3 трилиона долара", допълва Брейнард в анонс на изказването на Байдън.

Освен за корпорациите, президентът ще изтъкне усилията си за намаляване на несправедливите цени и таксите за боклук, които потребителите трябва да плащат.

Едно от явленията, които президентът се стреми да ограничи, е "свиването на цените", при което компаниите намаляват размера на продуктите, за да прикрият повишаването на цените.

Тази практика предизвика гнева дори на популярния герой от "Улица Сезам" Куки Монстър, който се оплака от нея в широко разпространен пост в социалните мрежи. /БГНЕС