Неделя, 28 Апр 2024
           
Развлечения

САЩ са напът да забранят Tiktok

   
САЩ са напът да забранят Tiktok

Камарата на представителите на САЩ одобри с огромно мнозинство законопроект, който принуждава Tiktok да се отдели от китайския си собственик или да бъде забранен в САЩ.

Законодателите гласуваха с 352 гласа "за" и 65 "против" предложения закон в рядко срещан момент на двупартийно единство, съобщи CNN.

Решението ще бъде сериозна пречка за приложението за споделяне на видеоклипове, което рязко увеличи популярността си по целия свят, като същевременно предизвика нервност заради китайската си собственост и потенциалното подчинение на комунистическата партия в Пекин.

Съдбата на законопроекта е несигурна в Сената, където някои ключови фигури се опасяват от предприемането на толкова драстичен ход срещу приложение, което има 170 милиона потребители в САЩ.

Президентът Джо Байдън ще подпише законопроекта, известен официално като "Закон за защита на американците от приложения, контролирани от чуждестранни противници", ако той попадне на бюрото му, заявиха от Белия дом.

Мярката, която набра скорост едва през последните няколко дни, изисква компанията майка на TikTok ByteDance да продаде приложението в рамките на 180 дни или то да бъде изключено от магазините за приложения на Apple и Google в САЩ.

Тя също така дава право на президента да определя други приложения като заплаха за националната сигурност, ако са под контрола на държава, смятана за противник на САЩ.

Главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Зи Чу е във Вашингтон и се опитва да събере подкрепа, за да спре законопроекта.

"Това законодателство, което се прокарва с безпрецедентна скорост, без дори да се ползва от възможността за публично изслушване, поражда сериозни конституционни опасения", пише Майкъл Бекерман, вицепрезидент на TikTok за обществената политика.

TikTok категорично отрича всякакви връзки с китайското правителство и е преструктурирала компанията така, че данните на американските потребители да останат в страната, твърдят нейни служители.