Неделя, 28 Апр 2024
           
Свят

Нови стачки по летищата в Германия и Австрия отменят десетки полети днес и утре

   
Нови стачки по летищата в Германия и Австрия отменят десетки полети днес и утре

Служителите по сигурността на няколко летища в Германия, сред които Хановер, Дортмунд, Веце, Лайпциг и Дрезден, ще стачкуват в петък (15 март). Това обяви днес германският синдикат "Ферди". Служителите в Мюнхен спряха работа от 4.00 тази сутрин до 6.00 в петък, пише Manager.

Профсъюзът "Ферди" вече призова за целодневна стачка в четвъртък - 14 март, на служителите по сигурността на пет германски летища - Берлин, Хамбург, Кьолн, Щутгарт, Карлсруе/Баден Баден и Кьолн. Пътниците няма да бъдат допускани до летищните терминали, ако служителите, които отговарят за сигурността, регистрацията и обработката на багажите, спрат работа, отбелязва ДПА, цитирана от БНТ. Очаква се стачните действия в четвъртък да доведат до отмяната на над 580 полета и да предизвикат допълнително забавяне на полетните разписания. Това ще засегне около 90 000 пътници.

Също днес австрийските авиолинии (Austrian Airlines) отменят около 110 от своите полети заради стачка на кабинния персонал. Превозвачът, който е подразделение на германската авиокомпания "Луфтханза" (Lufthansa), е уведомил по-рано около 9000 пътници, че полетите им няма да се осъществят. Четири полета от София до Виена са отменени. Стачката е с искане за увеличение с 30 процента на трудовите възнаграждения на кабинния персонал на авиокомпанията. В сряда сутринта приключи друга транспортна стачка - в германската железопътна  компания "Дойче бан" (Deutsche Bahn).