Понеделник, 29 Апр 2024
           
Коментари

СДВР: При струпване на мигранти има и повече престъпления

   
СДВР: При струпване на мигранти има и повече престъпления

Там, където има струпване на мигранти, има и по-висока концентрация на престъпления. Регистрираните престъпления обаче досега са извършвани между самите бежанци.

Това обясни директорът на СДВР Любомир Николов по време на изслушване в Столичния общински съвет, където се провежда извънредно заседание във връзка със сигурността на София след последните инциденти с бежанци.

Преди обаче да се стигне до изказването на Николов, общинските съветници преминаха през 40-минутен дебат по приемането на дневния ред.

Пламен Данаилов от ИТН поиска да бъдат изслушани граждани, които живеят в района на Женски пазар и "Овча купел", за да разкажат от първо лице има ли често инциденти с мигранти.

Председателят Цветомир Петров се възпротиви, тъй като изслушването на граждани не е заявено предварително и така не става ясно кой ще влезе в залата на СОС.

След множество изказвания на Карлос Контрера, Георги Георгиев, Ваня Тагарева (ГЕРБ-СДС) и други общински съветници в подкрепа на предложението за изслушване на граждани, Петров се примири и го подложи на гласуване. В крайна сметка общинските съветници приеха да има втора точка в дневния ред, която въвежда изслушването на трима граждани.

Така СОС премина към първа точка в дневния ред, а именно изслушване на представители на различни институции, имащи отношение към сигурността на столицата.

Първи взе думата кметът Васил Терзиев, който подчерта, че за да се стигне до добрите решения, не трябва да се политизира въпроса. Има два типа граждани и туристи в София - хора, които спазват обществения ред и такива, които не го. Трябва да накараме хората да спазват правилата независимо от религията и етноса им, призова кметът. В тази връзка Терзиев настоя в Столична община да бъде назначен заместник-кмет по сигурността.

Безусловно наш основен приоритет е да гарантираме сигурността и опазването на живота и здравето на столичани, коментира на свой ред главният секретар на МВР Живко Коцев. По думите му последните инциденти с бежанци имат криминален характер и няма събрани данни, че действията са извършени на расова или ксенофобска основа.

При първия случай от 6 март със сбиване в центъра на София е възникнала свада между две групи, които са се познавали преди това, обясни Коцев. Образувано е досъдебно производство за лека телесна повреда по хулигански подбуди и се води разследване. Установени са авторите на деянието, в чието изпълнение са участвали шестима души. Те са граждани на трети страни и са кандидатствали за придобиване на хуманитарен статут.

По отношение на казуса с нападнатите пакистански студенти се касае за грабеж, уточни Коцев. В рамките на 24 часа са установени и задържани извършителите, които са малолетни и непълнолетни. От вчера са привлечени към наказателна отговорност и са задържани за 72 часа. Предстои да се поиска постоянен арест за тях.

Думата взеха още директорът на СДВР Любомир Николов, както и Мариана Тошева - председател на Държавна агенция за бежанците.

В отговор на въпрос от ПП-ДБ-СС Николов обясни, че действително там, където има струпване на мигранти, има и по-висока концентрация на престъпления. Регистрираните престъпления обаче са извършвани между самите бежанци.

В частните охранителни фирми в центровете за мигранти МВР е извършило проверки и е отправило предписания, обясни още Николов, но не стана ясно кога. Той припомни и за внесения в НС законопроект на ГЕРБ и ДПС тези частни фирми да бъдат заменени от служители на МВР.

След изказването на директора на СДВР Ваня Тагарева поиска почивка, докато се върне кмета Васил Терзиев, който излезе на неотложна среща. Председателят на СОС обясни, че Терзиев има представител - директора на Дирекция "Сигурност" и първоначално отказа да подложи предложението на гласуване. Въпреки това и след множество остри реплики между групите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ-СС предложението бе предложено за гласуване и бе прието. Колко време ще продължи срещата на Терзиев остана неясно.

Припомняме, че вчера в Народното събрание бе изслушан министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по повод инцидентите с мигранти. Той бе категоричен няма засилен мигрантски натиск. Дори напротив- намалявал. Стоянов също поясни, че случаите, за които се говори в публичното пространство, нямат нищо общо с агресия или насилие от страна на мигранти, като характеризира случаите като битови. Стоянов по-скоро посочи, че има проблем с непълнолетни, които се движат на групички, и извършват хулигански прояви. Става въпрос и за български, и за чужди граждани.