Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

Дадоха на съд АЕЦ "Козлодуй" 2 заради опорочени процедури

   
Дадоха на съд АЕЦ \

Решението на правителството от 25 октомври 2023-а за изграждане на нови две мощности на АЕЦ в Козлодуй противоречи на Закона за безопасно използване на ядрената енергия (ЗБИЯЕ). Актът на правителството вече е атакуван в съда, съобщава Actualno.com. 

Погазени са процедурите, засягащи безопасността, икономическата, социалната и екологичната целесъобразност, международните конвенции от Орхус и Еспоо, както и общественото мнение за проекта", се посочва в жалба до Върховния административен съд (ВАС). Податели на жалбата са инж.-математик Петър Пенчев, зам.-председател на Национално движение "Екогласност", и Петър Кърджилов, специалист по комуникация при рискове и кризи, член на управителния борд на международната организация за прозрачност в ядрената енергетика Nuclear Transparency Watch и на Съюза на учените в България.

Адвокат Александър Кашъмов е поел про боно делото.

Ето с какви мотиви жалбоподателите искат ВАС да отмени акта на правителството: 

В обжалваното решение Министерският съвет се обляга на "доклад на министъра на енергетиката". Този доклад е енигма - в публичното пространство няма данни какво пише в него. Преди да се обърнат към съда, подателите на жалбата са поискали да се запознаят с документа по силата на Закона за достъп до обществена информация. Но не са го получили. 

Има и друга загадка - правителството е дало "принципно съгласие" за изграждане на нов блок в Козлодуй,  като е възложено на министъра на енергетиката да внесе доклад по чл. 45, ал. 1 от Закона за безопасно използване на ядрената енергия (ЗБИЯЕ). Близо пет месеца след "принципното" решение не е публично дали министърът е представил такъв доклад.

Подателите на жалбата изтъкват,  че има пълно затъмнение по следните важни въпроси:  

- има ли оценка за социално-икономическото значение от изграждането на два нови ядрени блока;

- има ли доклад за управлението на радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво (спазва ли България европейското законодателство и международните конвенции от Орхус и Еспоо);

- защо министърът не организира обществено обсъждане, за да се чуят и вземат под внимание становищата на неправителствени организации и граждани.

Делото е заведено с номер 63/2024 по описа на Върховния административен съд (ВАС). Разпределено е към втори състав на шесто отделение с председател съдия Стела Динчева, съобщи Actualno.com.

Скандал с трите оценки 

Междувременно по темата за втората  АЕЦ в Козлодуй се разраства и нов скандал, свързан със странна законодателна инициатива на депутати от ГЕРБ и ДПС. На 5 февруари Делян Добрев (ГЕРБ) и Станислав Анастасов (ДПС) са внесли проект за промени в ЗБИЯЕ, с който "ускоряват" работата по новите мощности.

Защо предложенията са скандални - ето какво обяснява видният правозащитник Александър Кашъмов на сайта на Програма за достъп до информация:

"Законът за безопасното използване на ядрената енергия е приет през 2002 г. Като гаранция за опазването на живота и здравето на милионите български граждани и граждани на съседните държави в него е записано задължение Министерският съвет да приеме решение за изграждане на ядрена централа (всеки реактор представлява нова централа) само след като министърът на енергетиката е внесъл три експертни оценки:

- на ядрената безопасност;

- на социално- икономическия ефект;

- на радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво от дейността на централата и тяхното управление.

Министърът на енергетиката следва да организира обществено обсъждане на предложението за изграждане на ядрена централа, при което трябва да е осигурен достъп до докладите с извършените оценки. При трансграничен ефект се уведомяват и институциите на съответните държави.

Тази процедура е приета като отговор на тежкото минало на непрозрачност, престъпно мълчание и лъжи на комунистическата власт към обществото, довели до огромни вреди за живота и здравето на населението след взрива на АЕЦ „Чернобил“ през 1986 г. 

След аварията в АЕЦ „Фукушима“ през 2011 г., която потресе света, бяха развити допълнителни регулации в рамките на ЕС. Отзвукът от тези събития доведе до прекратяване на непрозрачния проект АЕЦ „Белене“, съпътстван с разходи и вероятни кражби на публични средства.

А сега от ГЕРБ и ДПС предлагат тотална отмяна на задължението на министъра на енергетиката да възлага посочените три оценки и да провежда обществено обсъждане.

Изглежда някои политици искат на тъмно да разрешават ядрени проекти, без важните доклади за ядрена безопасност и за ефекта на отработеното ядрено гориво (ОЯГ) и радиоактивните отпадъци (РАО). Вместо да се затягат контролът и гаранциите за безопасност, се правят напълно волунтаристки предложения, без оценка на въздействието, без обосновка, без финансова оценка.

Авторите на проекта Добрев и Анастасов твърдят, че общественото обсъждане и оценка дублират процедурата по ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда). Това не е вярно. Смисълът на предварителните оценки и на общественото им обсъждане е компетентните институции в диалог със заинтересованите да получат пълна информация за ползите и негативите, за да преценят необходимо ли е изграждане на нова ядрена мощност. Процедурата по ОВОС е следваща стъпка, след като вече има добре обмислено и прието решение за изграждане на ядрена централа.

"Докато не са се усетили"

Изглежда, че ГЕРБ и ДПС имат нова тактика за прокарване на съмнителни законови инициативи - да придвижват проектите си светкавично, докато опонентите не са се усетили (вече използваха този номер с пришпорването на решението преговорите за строител  на втората АЕЦ да се водят само с корейската "Хюндай").

Законопроектът "Добрев-Анастасов" е внесен на 5 февруари,  е придвижен по бързата процедура и на 21 февруари вече е гласуван на първо четене в пленарната зала. Заобиколено е задължението за обществено обсъждане на предлаганите промени.

"Тази мрачна законодателна инициатива, която може да обвърже България и хората с ОЯГ и РАО с живот милиони години, без гаранции, че ще се извозват другаде, освен в Русия,  бие по непрозрачност дори законодателните акции от времето на ГЕРБ и Обединени патриоти в периода 2017 – 2021 г.", коментира адв. Кашъмов.