Неделя, 28 Апр 2024
           
Свят

Блинкън настоява технологиите да подкрепят демократичните ценности

   
Блинкън настоява технологиите да подкрепят демократичните ценности

Технологиите трябва да се използват за поддържане на демократичните ценности, срещу усилията на авторитарни и репресивни режими да внедряват технологии за подкопаване на демокрацията и човешките права.

Това заяви в понеденик държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън по време на посещението си в Южна Корея, съобщава "Ройтерс". 

Правителствата с еднакво мислене и техните хора работят заедно за насърчаване на свободни и честни избори, каза Блинкън, като отбеляза, че защитата на демокрацията е колективно усилие.

"Тъй като авторитарните и репресивни режими внедряват технологии за подкопаване на демокрацията и правата на човека, ние трябва да гарантираме, че технологиите поддържат и подкрепят демократичните ценности и норми", каза той при откриването на Срещата на върха за демокрация в Южна Корея.

Припомняме, че по време на посещението му стана ясно, че Северна Корея е изстреляла балистична ракета - първата от 2 месеца насам. 

За това потвърдиха Южна Корея и Япония.

Ден по-рано Южна Корея проведе военни учения по границата със Севера.

Армията на Южна Корея трябва да е готова "бързо елиминира вражеското ръководство", в случай че Северна Корея започне война. Това заяви южнокорейският министър на отбраната Шин Уон-сик на армейското командване за специални военни действия.

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун призова за засилване на практическите учения за действителна война, което ще постави армията на страната в състояние на "перфектна готовност за война".

Шин коментира и военните учения, провеждани от Южна Корея и Съединените щати.

По негови думи южнокорейската армия трябва да "овладее оперативни системи, които неутрализират ядрената и ракетната мрежа на Севера на ранен етап", както и "да укрепи оперативните способности до следващото ниво за победа над врага във всички области".