Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

Врачанският митрополит Григорий ще води църквата до избора на нов патриарх

   
Врачанският митрополит Григорий ще води църквата до избора на нов патриарх
  BGNES

Светият синод избра Врачанския митрополит Григорий за свой наместник-председател. Решението е взето с единодушие.

Дядо Григорий ще ръководи и Софийската митрополия до избора на нов патриарх и ще бъде Софийски митрополит в следващите 4 месеца. Също така той ще отговаря за избора на нов патриарх и организацията на целия процес.

9 от 13 митрополити могат да бъдат избрани за поста на патриарх. Според устава на БПЦ - те трябва да са навършили 50 години и да са били митрополити поне 5 години. Вчера, обаче, пловдивският митрополит Николай заяви в официално съобщение на страницата Пловдивската света митрополия, че не желае и няма да приеме да бъде включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия предстои да проведе в съответствие с нейния Устав.

Старозагорският митрополит и говорител на Св. Синод на БПЦ Киприан преди дни вече съобщи, че първо ще бъде избран Сливенски митрополит, а след това патриарх. Той каза още, че Варненският и Великопреславски Митрополит Йоан ще бъде временен наместник-председател на Светия Синод.