Събота, 27 Апр 2024
           
Политика

Преговорите за съставяне на кабинет са пред провал

   
Преговорите за съставяне на кабинет са пред провал

Преговорите за съставяне на кабинет са пред провал, научи OFFNews от свои източници.

Преди минути от ГЕРБ-СДС съобщиха, че Мария Габриел и представители на преговорния екип на партията ще отидат при държавния глава Румен Радев в 16 ч. Очакванията са да бъде върнат празен мандат. В официалното прессъобщение се посочва, че на "Дондуков 2" ще бъдат оповестени резултатите от срещата.

Според неофициална информация, с която OFFNews разполага, в последните часове от преговорите е бил изгладен въпросът с доскорошния основен проблем за сглобката - оставането на Тодор Тагарев като министър на отбраната и замяната му с Христо Гаджев, който в момента е председател на парламентарната комисия по отбрана от ГЕРБ-СДС. В крайна сметка двете коалиции са постигнали съгласие за оставането на Тагарев.

Изненадващ проблем обаче се оказала номинацията за ресурсното Министерство на енергетиката, за което ГЕРБ предложиха Жечо Станков - настоящ депутат и бивш зам.-министър на енергетиката от времето на Теменужка Петкова, когато започва сагата с "Турски поток". От ПП-ДБ се противопоставили на тази кандидатура, като консенсус не е постигнат.

Към този час преговорният екип на ГЕРБ-СДС не е в сградата на бившия Партиен дом. Репортер на OFFNews е пред централата на ГЕРБ, където се очаква да пристигнат Мария Габриел, Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева.

Преговорният екип на ГЕРБ не е дал яснота дали разговорите ще бъдат подновени след консултациите в партийната централа.

"Ще се свържем с Вас" - били последните думи на дамите от ГЕРБ преди напускането на преговорите.

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов е напуснал сградата на бившия Партиен дом, но е отказал да коментира преговорите преди срещата на "Дондуков 2".

"Когато чуем г-жа Габриел, ще коментираме", каза той, цитиран от "24 часа".