Понеделник, 29 Апр 2024
           
Политика

ПП-ДБ свалят доверието си от Мария Габриел, не приемат кабинета ѝ

   
ПП-ДБ свалят доверието си от Мария Габриел, не приемат кабинета ѝ

"Предложеният състав в папката, представена на президента, не е съгласуван с преговорния екип на ПП-ДБ. С други думи, това е проект с тях на ГЕРБ-СДС, без да е съгласуван с нас", пише БНР.

Това каза примерът в оставка Николай Денков на пресконференция в централата на ДСБ. 

"Немалка част от номинираните за министри не са давали съгласието си да участват в кабинета. Никога не съм се съгласявал да участвам в кабинета. При това положение аз съм подготвил декларация, с която заявявам, че не искам да бъда номиниран в състава на този МС". 

"Няма съгласие и по текста на споразумението. То беше обсъждано, но останаха спорни текстове, които така и не бяха обсъдени докрай", допълни Денков.

ГЕРБ-СДС са напуснали преговорите и са отишли при президента още в първия ден на проучвателния мандат, коментира Денков. Според нето това е знак, че в "последните дни нямаше от другата страна желание за реален преговорен процес, а се е симулирал такъв". 

Кирил Петков допълни, че е загубил доверието си в Мария Габриел, която е показала, че няма качества за премиер:

"Жал ми е за нея. За господин Борисов ме е срам. Защото всичките тези дни той не се появи нито за ден да преговаря с нас. Той използва четири жени, криейки се зад тях. Нямаше даже и мъжеството да остане на масата и да каже: "Аз не мога да приема или мога да приема следния кабинет". Господин Борисов избра може би своите страхове, може би своите зависимости, може би своята дружба с господин Пеевски". 

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов призова президента да не участва в потенциално нарушение на Конституцията:

"Половината от хората, които са посочени като кандидати за министри, не са давали съгласие за това. Има риск да участвате в нарушаване на Конституцията. Призоваваме ви, оттеглете си указа". 

Атанасов призова и председателя на Народното събрание, дори и президентът да не оттегли указа си, точката да не се включва в дневния ред на Народното събрание. 

"Това показва, че г-жа Габриел вече не е част от решението, а е част от проблема. Може би най-новото и най-красивото лице на мафията в България", допълни Асен Василев. 

Христо Иванов от ДБ допълни: 

"Няколко пъти видяхме, че се правят опити разговорите да бъдат взривени и прекратени. Това започна да се случва, след като преговорният екип видя и докладва, че няма да може да договори текстове, които да гарантират роля на ДПС, и господин Пеевски специално, на ексклузивен участник в попълването на органите на съдебната власт, които се избират с 2/3". 

За поста министър на електронното управление от ПП-ДБ са предложили девет имена, сподели Иванов. Десетото предложение е било на Мария Габриел. От коалицията били готови да го приемат, но когато се свързали с него, се оказало, че не са били провеждани разговори с номинирания:

"Може би по някакъв начин трябваше да бъде. Предвестник на това, което виждаме в момента".