Понеделник, 29 Апр 2024
           
Новини

Световното население ще достигне своя пик през 2080 година

   
Световното население ще достигне своя пик през 2080 година

Световното население ще достигне своя пик през 2080 г. с над 10,13 милиарда души на Земята, преди да започне да намалява. Това сочат нови прогнози от този месец като актуализация на интерактивния набор от данни от австрийски изследователски организации, Международния институт за приложен системен анализ (IIASA) и Центъра за демография и глобален човешки капитал Витгенщайн.

Предишни прогнози сочеха, че световното население ще достигне своя връх през 2070 г. и ще бъде 9,7 милиарда. Последният набор от данни обаче показва по-късен и по-висок пик на населението, заради намаляване на смъртността и по-бавен от очакваното спад на раждаемостта в страните с висока раждаемост, според IIASA.

След пика си през 2080 г. от 10,13 милиарда,прогнозите са за спад на населението до 2 100 г. до 9,88 милиарда.

Според изследователите през следващите 30 години над 60% от населението ще има гимназиално образование.

"Като цяло населението ще бъде много по-добре образовано от днешното, тъй като по-младите кохорти са по-добре образовани от по-възрастните почти навсякъде", IIASA.

Забавяне на растежа на населението в най-голямата икономика

Прогнозите на Wittgenstein Center поставят населението на САЩ над 404 милиона до 2080 г. Очаква се растежът на населението да се забави през следващите 30 години в САЩ, заради нивата на раждаемост и населението на 65 и повече години, изпреварващо растежа на по-младите възрастови групи, според Бюджетната служба на Конгреса на САЩ.

Според прогнозите на службата населението на САЩ в момента е 342 милиона през 2024 г. и се очаква да нарасне до 383 милиона през следващите 30 години.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати