Неделя, 28 Апр 2024
           
Бизнес

Цените на медта достигнаха нови върхове. Предстои ли криза?

   
Цените на медта достигнаха нови върхове. Предстои ли криза?

Този месец цените на медта достигнаха най-високото си ниво от април 2023 г., а преди това достигнаха дъното си в началото на февруари. Медта записа умерен спад от 1,74% на месечна база през февруари, но се покачи с 4,12% през първите две седмици на март.

Недостигът на медна руда принуждава топилните предприятия да спрат

Ограниченото снабдяване започна да става факт на пазара на мед и китайските топилни предприятия вече започват да бият тревога за доставките на руда. Рязкото намаляване на таксите за обработка и рафиниране, които сега са близо до нулата, принуждава топилните предприятия в страната да намаляват производството. Миньорите плащат такси за обработка и рафиниране на топилните заводи, за да преработват техните материали. По-високите такси за обработка показват по-голямо предлагане на руда, докато по-ниските такси показват по-затегнат пазар.

Част от спада се обяснява на свръхкапацитета на топилните заводи в Китай. Още през септември 2023 г. Китайската асоциация на индустрията за цветни метали предупреди за рисковете от прекалено голяма индустрия. През последните години топенето на мед се е увеличило значително, изпреварвайки очакванията за нарастващо глобално търсене на мед, пише Oilprice.

До началото на март 19 компании са направили съкращения заради прекъсване на поддръжката, по-ниски нива на производство и забавяне на новите операции.

Притесненията за доставките на мед са големи, на фона на срива на акциите на Лондонската борса за метали

Свръхкапацитетът на китайските топилни предприятия не е единствената причина за настоящите пазарни условия. През последните години минният сектор беше изправен пред значителни ограничения на производството, протести, както и прекъсване на дейността.

Мината Las Bambas в Перу, която отговаря за около 2% от световното предлагане на мед, се сблъска с множество неуспехи заради блокади на общността. Въпреки че в момента продължава да функционира, възможно разширяване на операциите вече си навлече гнева на местните организации.

Затварянето на мината Cobre Panama на First Quantum също е факт. Оценките сочат, че мината представлява около 1% от световното производство на мед и спирането й от правителството след екологични протести дойде като изненада за пазарите.

Прекъсванията на доставките от мини като Las Bambas и Cobre Panama поставиха топилните предприятия в Китай в ситуация на нужда от суровини, застрашавайки глобалните доставки на медни блокове.

От края на миналата година запасите от мед на Лондонската борса за метали започнаха да намаляват.

Въпреки че не са на най-ниските си нива от 2023 г., тенденцията все пак е низходяща. И докато нивата на запасите не могат да се похвалят със значима корелация с цените, вероятно опасенията относно разширяващия се дефицит на предлагане, който се прогнозира през следващите години, стават по-сериозни.