Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

Софийският университет със своя Стопански факултет се присъединява към Global Business School Network

   
Софийският университет със своя Стопански факултет се присъединява към Global Business School Network

Софийският университет „Св. Климент Охридски” чрез своя Стопански факултет е приет в Global Business School Network (GBSN). На 15 март 2024 г. Стопанският факултет получи официалната покана да стане част от GBSN общността – престижна мрежа от над 150 водещи бизнес училища от 58 държави, ангажирани с мисията да въздействат върху устойчивото развитие в световен мащаб чрез образование, научни изследвания и ангажираност на общността.

Мисията на GBSN е да подобри достъпа до качествено, местно и адекватно образование по мениджмънт и предприемачество за развиващия се свят. Вярваме, че бизнес и управленските умения са важни двигатели на икономическото и социално развитие. И като свързваме бизнес училищата помежду си и с други организации в различните сектори, можем да улесним колективните действия за изграждане на по-приобщаващи и устойчиви общности. От нашия разговор стана ясно, че нашата работа е в съответствие с визията на Стопанския факултет за „обучаване на най-ярките умове и подготовката им за лидери на бизнеса, обществените институции и общности“, както е формулирано в неговия стратегически план“, отбелязва в писмото-покана главният изпълнителен директор на GBSN д-р Дан ЛеКлер. „Имаме интерес да надграждаме интересите и опита на Стопанския факултет в широк спектър от области, включително енергетика, финанси и финтех, както и развитие на предприемачеството. Оценяваме възможността да се възползваме от цялостния ви международен опит в Европа и извън нея, особено когато става дума за икономическа трансформация”.

„Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” е не само водещото българско бизнес училище, но и първото международно акредитирано висше училище по бизнес в България – от AMBA. Ние сме за момента и единственият член на мрежата на AACSB и първото бизнес училище, присъединило се към GBSN. Стопанският факултет също така членува в инициативата PRME и в Глобалния договор на ООН, както и в регионални европейски мрежи за бизнес образование. Нашите международни партньори за акредитация и сертифициране включват ACCA, ICAEW, CFA Institute и Международната агенция за атомна енергия, а в нашата мрежа от корпоративни и институционални партньори са водещи публични, неправителствени и бизнес организации. Това ново членство ще ни позволи да реализираме пълния потенциал на нашия международен обхват, в синхрон с мисията на GBSN и с партньорството на всички членове на тази мрежа“, заяви доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.