Понеделник, 29 Апр 2024
           
Политика

Горанов: Политическата криза ще приключи, когато политически лидер стане премиер

   
Горанов: Политическата криза ще приключи, когато политически лидер стане премиер

Политическата криза ще приключи, когато премиер стана политически лидер. Това заяви в ефира на БНТ бившият финансов министър Владислав Горанов.

И двете страни си изпуснаха нервите и разказаха неща от кухнята. ГЕРБ не носи вина за провала на преговорите. ПП-ДБ смятат за предимство това да участват избори по-скоро, защото подкрепата за тях се срива, изтъкна той.

Сглобката бе напрегната конструкция от ден едно. Започна с компромис да отстъпим първия мандат, за да прекъснем поредицата от избори. След април 2023 г. имаше два сценария - шести поредни избори или да участваме в едно управление, което имаше добра перспектива до преди месец-два, подчерта той.

По думите му маските вече паднаха и Борисов и Пеевски видяха кой всъщност е Асен Василев. Той посочи, че като финансов министър Василев рязко е сменил курса на държавните финанси. Следващият министър ще бъде притеснен от това, което ще намери, смята Горанов.

Според него, ако Бюджет 2024 бъде изпълнен в сегашния си вид ще има инфлационен натиск. Фискална политика на Василев допълнително товари инфлацията и ни отдалечава от еврозоната, добави той.

Горанов смята, че още от ден едно ПП-ДБ са били в позиция да не допуснат управление с мандата на ГЕРБ след ротацията. Той е категоричен, че в 49-ото НС може да има правителство само с премиер Мария Габриел. Вторият мандат хипотетично може да се реализира, но без участието на ГЕРБ, допълни той.