Неделя, 28 Апр 2024
           
Коментари

Стоян Панчев не очаква компромис за влизането на България в еврозоната през 2025 г.

   
Стоян Панчев не очаква компромис за влизането на България в еврозоната през 2025 г.

Трудно ще бъде изпълнен критерият за инфлацията за еврозоната. Членство в нея през 2025 г. изглежда невъзможно на този етап. Това заяви пред БНР икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Той е категоричен, че към страната ни няма да бъде направен компромис. Панчев зачерква варианта за приемането на еврото от 1 януари 2025 г.

Според него ще има забавяне от 2-3 години на процеса за присъединяване към еврозоната. Икономистът отбеляза, че дупката, която трябва да бъде запълнена, е 3,3 процентни пункта. По думите му в момента не изпълняваме инфлационния критерий повече от предишния път, когато ни отказаха.

Стоян Панчев подчерта, че има много аргументи защо сега не е моментът България да бъде приета в еврозоната. Един от тях е политическата нестабилност у нас, изтъкна той.

Икономистът направи коментар и на доклада на МВФ. Той посочи, че заключенията на фонда касаят структурни проблеми във финансите на страната - - че са натрупани дефицити, които трудно ще бъдат адресирани със сегашните политики и критиките на ГЕРБ съвпадат с част от изводите на финансовата институция.