Неделя, 28 Апр 2024
           
Свят

Русия засипа Харков с ракети, спря електричеството в града

   
Русия засипа Харков с ракети, спря електричеството в града

Около 15 взрива се чуха тази сутрин в украинския Харков, каза кметът Игор Терехов, а руските ракетни удари изглежда са били насочени към електроснабдяването на града, причинявайки частично спиране на тока, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Терехов не съобщава за жертви. Той обаче отбеляза, че някои от водните помпи на града са спрели заради атаките.

В Централна Украйна, кметът на Кривой рог Александър Вилкул каза, че в града са се чули взривове, но не предостави подробности.

Администрацията на южния украински град Запорожие също съобщава за осем ракетни удара.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви след ракетното нападение срещу Киев преди ден, че Украйна се нуждае от усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана, предаде Укринформ, цитирайки написаното от президента във Фейсбук.

"Нова руска ракетна атака срещу Киев. Над 30 ракети бяха свалени, включително балистична ракета, изстреляна от въздуха. Хора бяха ранени и на всички им се оказва необходимата помощ", заяви Зеленски, цитиран от БТА. Той подчерта, че Русия извършва подобни терористични действия всеки ден и всяка нощ.

"Възможно е да се сложи край на това чрез глобално единство. Когато ни се помага със системи за противовъздушна отбрана. Руските терористи не разполагат с ракети, способни да заобиколят "Пейтриът" и други водещи световни системи", каза Зеленски.

Руското министерство на отбраната съобщи за свалени осем ракети РМ-70 "Вампир", изстреляни от Украйна срещу Белгородска област.

Регионалният губернатор на руската област Вячеслав Гладков отбеляза, че при украинските удари тази сутрин е загинал човек.

Също тази сутрин контролираното от Москва ръководство на АЕЦ "Запорожие", най-голямата атомна електроцентрала в Европа, обяви, че една от двете високоволтови линии, които снабдяват съоръжението с електроенергия, е била повредена. Няма заплахи за безопасността, изтъкнаха от централата.

Същевременно специалният пратеник на Пекин по евразийските въпроси каза в четвъртък, че Китай желае да бъде проведена международна мирна конференция, призната както от Русия, така и от Украйна, с равностойно участие и на двете страни.

Пратеникът Ли Хуей отбеляза, че Китай е представил предложения с единственото намерение да се гарантира успешното провеждане на мирна конференция, на която Швейцария се съгласи да бъде домакин тази година.

Ли каза пред журналисти, че Китай е "с отворени обятия" и е готов да приеме всичко, което води до деескалация и преговори.

Русия и Украйна вярват, че двустранната криза ще бъде решена чрез мирни преговори, въпреки че и двете страни имат непреклонни позиции и огромни различия, когато става въпрос за мирни преговори, каза още Ли.

Специалният пратеник на Пекин посочи, че Русия оценява високо китайските усилия в последния кръг от дипломатически совалки в Европа, а Украйна смята скорошното му посещение за важно.