Неделя, 28 Апр 2024
           
Бизнес

Внос на райски газ за над 400 000 лв.: Въпреки забраните - търговията в интернет кипи, а доставката е за минути

   
Внос на райски газ за над 400 000 лв.: Въпреки забраните - търговията в интернет кипи, а доставката е за минути

Над 129 хиляди килограма диазотен оксид, известен като райски газ, е внесла България от трети страни през 2023 г. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев, предаде БГНЕС. Стойността на внесения райски газ е 407 559 лева.

Припомняме, че през септември миналата година депутатите в Народното събрание решиха райският газ да се продава и ползва само за производството на храни. Това стана с промени в Закона за храните, които имаха за цел да се забрани продажбите и използването на му в заведенията.

През лятото на 2022 г. беше въведена забрана за продажбата на райски газ на деца, но въпреки това субстанцията продължава да се продава нелегално, особено в дискотеките. Освен това се забранява употребата на райски газ на прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата, където се предоставят социални услуги за деца, площадките за игра, на които са организирани мероприятия за деца и ученици, както и в закритите обществени места.

С промените в Закона миналата есен, депутатите приеха бизнес операторите с храни да отбелязват употребата на диазотен оксид като добавка в храните в технологичната документация. В хранителната индустрия т.нар. райски газ се използва като пропелент при някои видове аерозолни контейнери - най-често бита сметана.

Нарушителите плащат санкции от 800 до 1500 лв., а при повторно нарушение - от 1500 до 3000 лева. На бизнес оператор, който наруши закона, се налага глоба или имуществена санкция в размер от 3000 до 6000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 5000 до 12 000 лв.

Въпреки, забраната за продажбата му в интернет можем да се натъкнем на сайтове, които предлагат доставка на райски газ. Един от тях предлага доставка на райски газ в София, Благоевград и Пловдив до 30 минути, а друг сайт - за 20 минути. Един флакон от 640 г. се продава на цена от 45 лв., а по-големите разфасовки (от 1100 г.) срещу 70 лева. В заведенията един балон се продава за 10 лева.

Припомняме, че в началото на март стана ясно, че при 14 837 проверки за райски газ, направени от инспекторите от Регионалните здравни инспекции, нарушенията, които са били установени са едва 35. Това бе съобщено от здравният министър проф. Христо Хинков в отговор на въпрос от депутата от БСП Валери Митов. Той обясни, че  Националният съвет за наркотични вещества е решил, че райският газ не отговаря на критериите за наркотично вещество и не може да бъде класифицирано за такова.