Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

Американски лекари ще обучават наши медици на първа помощ при сърдечен арест

   
Американски лекари ще обучават наши медици на първа помощ при сърдечен арест

Четирима лекари от Спешно отделение и четирима кардиолози от Клиниката по кардиология на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“ ще преминат на 26 и 27 март Курс по кардиопулмонална ресусцитация за медицински персонал (Advanced Cardiac Life Support - ACLS) на Американската сърдечна асоциация (American Heart Association -AHA). Инициатор на обучението е началникът на Клиниката по кардиология на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" чл. кор. проф. д-р Асен Гудев и Катедрата по спешна медицина на МУ-София към болницата.

Българските медици ще бъдат обучени от трима лектори отвъд океана, между които и българката доц. д-р Радосвета Уелс, която е програмен директор в Texas Tech University Health Sciences Center El Paso. Целта на инициативата е Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна“ да стане международен център на AНА за Европа за този тип обучения.

Кардиопулмоналната ресусцитация е набор от животоспасяващи действия при човек, който е получил сърдечен арест. Ако са правилно и навреме изпълнени, тези действия могат да удвоят и дори да утроят шансовете за оцеляването му. В глобален мащаб сърдечният арест причинява повече смъртни случаи от колоректалния карцином, рака на гърдата, рака на простатата, грипа, пневмониите, автомобилните инциденти и пожарите взети заедно. Ето защо, от ключово значение е състоянието да бъде правилно адресирано от обучен екип, който следва стриктно алгоритъма за действие в такива ситуации.

ACLS следва Протокола за Спешна медицина на АHA и представлява стандартизиран курс, който е задължителен за лекари, медицински сестри, студенти по медицина, лекари по дентална медицина и парамедици, които по един или друг начин участват в лечението на пациентите.

Курсът обучава медиците на отборен, стандартизиран подход към всяка извънредна ситуация, така че всеки от тях във всеки момент да бъда в състояние да окаже адекватна първа помощ. В САЩ медиците са задължени да подновяват уменията си в тази област на всеки две години.