Понеделник, 29 Апр 2024
           
Коментари

Попов: Независимо какво ще се случи с ротацията, тази линия на активна работа ще продължи

   
Попов: Независимо какво ще се случи с ротацията, тази линия на активна работа ще продължи

Изпълнили сме си политическата програма. Имаме забавяне по два законопроекта, единият е към привършване, и другият скоро ще бъде“. Това заяви министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов, представяйки отчет на свършеното през последните 9 месеца, предава БГНЕС. Попов призова да се следи контрола по опазването на дюните, след което започна с отчета си за свършеното през последните 9 месеца.

„След много тежка битка със земеделци, животновъди постигнахме намаляване на едрия рогат добитък в националните паркове, решението е взето окончателно. Работата по миризмите напредна много, подготвихме доклад, чрез който имаме основа, на която България може да регулира въпроса за миризмите. Тъй като на европейско равнище няма регулация на този проблем, ние можем да допринесем много“, обясни Юлиян Попов. Той все пак уточни важният факт, че с доклади борбата с миризми не може да бъде осъществена, затова са били на терен. „В Разград оплакванията бяха много, но вече там лоша миризма няма“, увери екоминистърът. Той каза, че днес ще разпише 11 заповеди за защитени зони, остават още 7. 

„Ние успяхме да постигнем природосъобразен подход за строежа на трасето на скоростен път извън дефилето на река Струма, край Кресненското дефиле - това е огромно постижение особено в условията на война“, коментира министърът в оставка. Той уточни, че плановете за управление на речните басейни за 5 години световната банка не можа да ги напише, накрая МОСВ ги взе и до края на месеца ще бъдат публикувани за обществено обсъждане.

Занапред Попов бе категоричен, че не се наема да прогнозира, но допълни, че независимо какво ще се случи с ротацията, тази линия на активна работа ще продължи. „В нея се включва сериозна работа по депата, градските реки ще започнат да придобиват екологично състояние, в това ви уверявам и друго, което обещах - да съкратим с 12 месеца инвестиционния период в България. Това ще има осезаем ефект върху бизнеса и икономиката“, допълни министърът на околната среда и водите в оставка и даде пример. „За получаване на ОВОС отнема обикновено над 2 години, ние искаме периодът да е 1 година - година и половина. Ще разчитаме на много по-висока степен на цифровизация, дигитализация, ще вкараме изкуствения интелект също така. Ще направим всичко, за да може процесът да се оптимизира и да се намали административната тежест“, увери министърът в оставка. “Ние не работим във вакуум. Работим на пълни обороти. Осигурявам всички възможности за евентуална приемственост, за да няма дори час прекъсване на политическата дейност”, коментира министърът в оставка. Той поясни, че всякакви хипотези съществуват за това кой ще бъде следващият министър на околната среда и водите, но би приел предложение да остане. “Бих останал, но дори с моята смяна не очаквам промяна в приоритетите на МОСВ в рамките на този парламент”, добави Попов.