Събота, 27 Апр 2024
           
Свят

Руският посланик отказа да се яви в полското МВнР

   
Руският посланик отказа да се яви в полското МВнР

Руският посланик във Варшава не се е явил в Министерството на външните работи на Полша, след като беше извикан заради навлизането на руска ракета в полското въздушно пространство, предаде АФП.

На 24 март Полша съобщи, че руска крилата ракета, изстреляна към Западна Украйна, е нарушила полското въздушно пространство през нощта и е останала в него 39 секунди.

Армията съобщи, че ракетата, която се е движила със скорост почти 800 км/ч на около 400 метра над земята, е преминала на около два километра отвъд границата с Полша.

Министърът на отбраната Владислав Косиняк-Камиш заяви, че Полша е активирала всички системи за противовъздушна отбрана и ракетата е щяла да бъде свалена, "ако е имало някакви признаци, че се насочва към цел на полска територия".

„Посланикът не се яви днес във външното министерство, за да обясни инцидента с руската крилата ракета", заяви говорителят на дипломатическото ведомство Павел Вронски.

"Интересуваме се дали посланикът изпълнява указанията на външното министерство в Москва и дали е в състояние да представлява правилно интересите на Русия във Варшава", каза той.

"Дипломатическата нота на полското външно министерство, в която се иска обяснение за нарушаването на полското въздушно пространство, ще бъде предадена по друг начин на руското външно министерство", заключи Вронски. /БГНЕС