Събота, 27 Апр 2024
           
Свят

Предизборно ВМРО-ДПМНЕ предлага да се отложи вписването на българите в конституцията

   
Предизборно ВМРО-ДПМНЕ предлага да се отложи вписването на българите в конституцията

В сегашните политически условия няма да има конституционни промени. Това каза заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Тимчо Муцунски на събитие, на което партията представи програмата си за предстоящите парламентарни избори на 8 май, пише Дневник.

По думите на Муцунски, чиято партия според много проучвания ще спечели изборите, свикани няколко месеца предсрочно, отлагането е "легитимна алтернатива", предлагана от неговата политическа сила.

"От наша страна ще се търсят гаранции от ЕС за македонската идентичност, език, но и гаранция, че вече няма да има превръщане на европейската интеграция на нашата държава в двустранен въпрос", каза още той. Понастоящем, след подписване на френското предложение за решаване на спора на България и Северна Македония, Скопие се ангажира с промени на конституцията за вписване на българската общност (но и с други стъпки), и то не пред София, а пред ЕС. Блокът настойчиво призоваваше за прокарване на конституционните промени в последно време.

Опитите за промяна на конституцията по времето на бившия премиер Димитър Ковачевски се провалиха, тъй като без ВМРО-ДПМНЕ липсва квалифицираното мнозинство от две трети от 120 депутати. През януари Ковачевски подаде оставка, за да се формира т. нар. техническо (служебно) правителство, а то да организира изборите.

Според Муцунски дошъл краят на "външната политика на отстъпки" на Северна Македония, която целяла само да "пази тесните интереси, които бяха на власт". Все пак ВМРО-ДПМНЕ се стремяла, като приоритет във външната политика към пълноправно членство в ЕС, затова и трябвало да съгласува в голяма степен външната политика и политиката на сигурност с тази на блока (нещо, което правеше и последното редовно избрано правителство).

ВМРО-ДПМНЕ води кампанията си и с теми като намаляване на броя на депутатите, откриване на нови министерства, премахване на параметрите на етническия баланс в държавните институции. Обещани са хиляди работни места, намаляване на данъци, ръст от 5% от БВП и ниска инфлация в страна.

Дълго обсъждана реформа е и промяна в изборните райони, като цялата страна се превърне в една изборна единица вместо сегашните шест и ВМРО-ДПМНЕ я подкрепя. Идеята бе внесена като законопроект през 2022 г. и според привърженици ще облагодетелства малки, иначе трудно борещи се за представителство партии, но критици смятат, че фрагментирането на политическия живот - особено чрез малки, водещи се от тесни интересни функции - би причинило нестабилност.