Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

Забавянето на инфраструктурата за F-16 - рискът да не можем да посрещнем самолетите е реален

   
Забавянето на инфраструктурата за F-16 - рискът да не можем да посрещнем самолетите е реален

Проблеми с инфраструктурата в авиобаза „Граф Игнатиево“ могат да създадат неприятности за приемането на новите изтребители F-16 Block 70 - това се казва в доклада на Министерството на отбраната за състоянието на българската армия. Първите самолети се очакват през следващата година.

Министерството се опитва да приоритизира най-важните проекти, за да се доближи до нужния стандарт възможно най-бързо.

Само 5 договора са с приключено строителство, като 23 са в различни стадии на изпълнение.

Също така има проблеми с отводняването на пистата.

„В края на 2023 г. са докладвани проблеми с отводняването на пистата за излитане и кацане. Предлаганите допълнителни дейности са оценени на близо 50 млн. лв.“ - съобщава МО.

Подготовката на летищата в Крумово и Безмер продължава.

„Многото корекции на заданията за проектиране по сключените договори са една от причините все още за някои от обектите да няма завършени и приети Инвестиционни проекти“, се казва в документа.

„Летаргията“ в МО поставя новите изтребители в ситуация, че когато станат готови, няма да има къде да отидат. Това може да доведе до нуждата да се плаща наем за съхранението на машините.

Министерството се опитва да ускори „различни обекти в такъв ред, че важните обекти да бъдат приключени навреме за приемането на самолета“. Това включва и прекратяване на някои от договорите и повторно организиране на процедури за сключване и изпълнение, което допълнително забавя процеса. /БГНЕС