Събота, 27 Апр 2024
           
Коментари

Елена Дариева: Политиката е въпрос на доверие от избирателите, не на самооценка

   
Елена Дариева: Политиката е въпрос на доверие от избирателите, не на самооценка

Политиката е въпрос на доверие, което се дава от избирателите, то не е въпрос на самооценка.
Това заяви пред БНР социоложката Елена Дариева от агенция "Насока". 

Констатацията ѝ идва на фона на провала на преговорите за правителство след деветте месеца управление, през които изпълнителната власт беше почти изцяло в ръцете на ПП, макар да не са първа политическа сила.      

Дариева подчерта, че тепърва ще слушаме борбата на интерпретациите кой е виновен да има предсрочни избори: 
"Независимо от убедителността им, всяка от интерпретациите ще остане валидна в рамките на електората на съответната политическа сила. Имаме водещите две интерпретации - на ПП-ДБ, че ГЕРБ не искат да се реализират реформите, а на ГЕРБ-СДС е, че битката за постове и стремежът на ПП-ДБ за власт е причината. Но имаме интерпретациите и на опозиционните партии. Всяка от тях ще получи допълнителна плътност в рамките на предстоящата предизборна кампания." 

Според нея президентът Румен Радев, който се чувства ощетен от промените в Конституцията, използва възможността за реванш и да отправи упрек към ПП-ДБ:

"Вижда се притеснението, което възниква заради сроковете, а и листата на потенциалните служебни премиери е доста къса, днес стана и още по-къса след оставката на заместник-омбудсмана Елена Маркова. Управителят и подуправителите на БНБ са подали запитване до ЕЦБ и са получили отговор, че не могат да съвместяват двете длъжности - със служебен министър-председател. Което поставя въпроса кой в началото на 6-годишен мандат на такава престижна висока позиция би отстъпил за съмнителната чест да бъде служебен премиер, който да се занимава само с организирането на изборите".

Тя прогнозира много турбуленции около конституционната процедура по назначаване на служебен премиер и кабинет.

Елена Дариева изказа скептицизъм по отношение на реформите, които трябваше да бъдат осъществени:

"И реформите, и приоритетите на страната във външнополитически аспект (Шенген и еврозоната - б.р.) се отдалечават." 

Няма потенциал за голям спасител на предстоящите избори, смята социоложката:

"Ще имаме повод да наблюдаваме заявки за други политически проекти. Времето е изключително малко и не се знае дали ще се явят нови субекти на изборите."

Тя беше категорична, че на избирателната активност много ще повлияе това дали изборите ще са 2 в 1 с европейските, или ще са на отделни дати.

"Нараства нежеланието на българските граждани да следят случващото се на политическата сцена. Забелязваме много ясен отлив от желание за гласуване." - каза още тя.