Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

Пуснато е мобилно приложение, което дава актуална информация за статута на лекарствата

   
Пуснато е мобилно приложение, което дава актуална информация за статута на лекарствата

Пуснато е мобилно приложение, което позволява на пациентите да търсят къде в аптечната мрежа е налично търсеното от тях лекарство.

Приложението се казва "Намери своето лекарство" и е създадено от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) и Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ).

То е създадено с цел да се дава актуална информация за статута на лекарствата - къде са налични, изчерпани ли са или е преустановен вноса им за постоянно или временно.

В рамките на два дни, след като пациентът е въвел търсеното лексраво в приложението, той може да получи детайлен отговор за статута на медикамента.

Приложението е създадено в отговор на данните на БАРПТЛ.

От края на 2018 г. БАРПТЛ обслужват собствена платформа за пациентски сигнали, като до момента са получили над 2300 такива. По техни данни над 22% от случаите са свързани с трайно преустановен внос, 23% - с временно преустановен такъв, 9% са за нерегистрирани продукти, а 5% са за болнични такива, които няма как да бъдат открити в аптеката. По данни на ИАЛ пък близо 3200 лекарства са изтеглени от българския пазар за периода от 2014 до 2023 г.

Предстоят още подобрения в приложението.